Tot mai mulți pacienți ucraineni ajung la Spitalul „Sfânta Maria” Iași
Odată cu debutul conflictului militar din Ucraina, mulți cetățeni ucraineni s-au refugiat la Iași și în alte orașe din România. Încă din primele zile de război, Spitalul Clinic de Urgență „Sfânta Maria” Iași a acordat asistență medicală pacienților ucraineni. În momentul de față, în cadrul unității medicale sunt internați 3 copii, toți fiind confirmați cu Coronavirus.
De la izbucnirea conflictului armat din Ucraina, pe teritoriul țării noastre au intrat peste 450.000 de refugiați ucraineni, iar o parte a acestora au necesitat, printre altele, și de asistență medicală.
Trebuie precizat că pacienții ucraineni beneficiază de consultații, asistență de urgență și rețete gratuite. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a stabilit pentru refugiații ucraineni un sistem de identificare și de alocare unic.
Alina Belu, despre pacienții ucraineni internați la Spitalul „Sfânta Maria” Iași: „Situația acestor copii este copleșitoare”
Număr copiilor ucraineni care ajung la Spitalul Clinic de Urgență „Sfânta Maria” Iași este în continuă creștere. În această perioadă, la Unitatea de Primiri Urgențe a unității medicale se prezintă zilnic, pentru asistență medicală, în jur de zece copii refugiați din Ucraina.
Cei mai mulți dintre aceștia au simptome precum febră, dureri de gât și tuse. Acești pacienți sunt consultați, iar după stabilirea diagnosticului, personalul medical din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sfânta Maria” Iași le recomandă tratamentele și terapia necesară.
Un medic rezident, vorbitor de limbă slavă, sprijină personalul medical și asigură un dialog eficient cu pacienții ucraineni. De asemenea, pe fiecare gardă UPU există un cadru medical, care poate asigura dialogul cu pacienții ucraineni.
„Am constatat în ultima perioadă o adresabilitate crescută către spitalul nostru în ceea ce-i privește pe copiii din Ucraina.
Avem, în acest moment, și trei cazuri internate, pacienții fiind confirmați cu Coronavirus. Doi dintre copii sunt în sectorul ATI, unul, în zona roșie. Un pacient în vârstă de o lună are și diagnosticul de leucemie.
Situația acestor copii, fugiți din calea războiului, este copleșitoare, dar personalul nostru le oferă atât spirjinul medical de care au nevoie, cât și cel uman.”, a afirmat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” Iași.
În spitalele din România au fost internați sute de pacienți ucraineni
În momentul de față, în spitalele din România, sunt internați 75 de pacienți ucraineni, dintre care 13 sunt pozitivi COVID-19, iar 13 pacienți au fost deja externați. Numărul pacienților ucraineni internați în spitalele din România nu a depășit niciodată 100.
Până acum, la spitalele din România s-au prezentat și 7 răniți. Odată cu izbucnirea conflictului armat din Ucraina, în România au intrat peste 450.000 de refugiați ucraineni. Dintre aceștia, câteva sute au fost testate și vaccinate contra COVID-19.
La nivelul spitalelor din România, au fost alocate 3.300 paturi pentru persoanele rănite și pentru refugiații ucraineni care au nevoie de asistență medicală sau necesită intervenții chirurgicale.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a stabilit pentru refugiații ucraineni un sistem de identificare și de alocare unic. Totodată, pacienții ucraineni vor beneficia și de consultații gratuite în cabinetele medicilor de familie, iar, în cazul în care se impune, li se vor elibera și rețete gratuite.
Încă din primele zile de război, în județul Iași au venit mulți refugiați ucraineni. Primii micuți care s-au prezentat la spital prezentau simptome de febră. În luna martie, la Spitalul Clinic de Urgență „Sfânta Maria” Iași s-au prezentat zeci de pacienți ucraineni, cei mai mulți însă nu au avut nevoie și de internare.