Tot mai mulți copii se nasc cu malformații congenitale. Iată care sunt cele mai frecvente: „Avem cam 3-4 cazuri pe lună!”
În ultimul an, numărul copiilor care se nasc cu malformații congenitale a crescut semnificativ. Cele mai frecvente dintre aceste malformații sunt cele cardiovasculare, care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.
Tot mai mulți copii se nasc cu malformații cardiovasculare
Malformațiile congenitale se dezvoltă în timpul sarcinii și sunt prezente la naștere. Acestea pot afecta diverse organe ale corpului, dar cele mai frecvente și grave sunt cele care implică inima. Malformațiile cardiovasculare congenitale apar atunci când inima sau vasele de sânge nu se dezvoltă corect în timpul vieții intrauterine.
„Sunt mai multe cazuri față de anul trecut, a crescut cu 3% rata copiilor născuți cu malformații. Sunt diferite tipuri. Avem unele pe care le considerăm minore, cum ar fi un deget supranumerar, un nepigmentar, un hipospad. Acestea nu afectează evoluția nou-născutului și a sugarului, nu prezintă consecințe majore. Avem malformații de ordin chirurgical, care sunt mai speciale. Sunt perioade în care nu avem astfel de cazuri, dar, de exemplu acum, la început de săptămână, am avut chiar 3 cazuri. Fiecare zi, câte o malformație. Însă, sunt malformații mai severe, congenitale, adică în timpul formării în burtica mamei, s-a întâmplat ceva cu copilul și a apărut o malformație congenitală. Malformații genetice, când unul din părinți sau ambii transmit o genă și copilul se naște cu un sindrom genetic. Urmărirea acestora este extrem de importantă, pentru că putem interveni ca mama să fie dirijată să nască acolo unde se poate trata această malformație. Zic aceasta vizavi de malformațiile congenitale de cord care sunt destul de frecvente, avem cam 3-4 pe lună, și pentru care nu se poate efectua la noi, în Centrul Intervenție Terapeutică. Noi efectuăm doar intervenții medicamentoase, intervenția terapeutică nu se efectuează decât la Târgu Mureș și la București. Din acest motiv, aceste 2 centre sunt suprasolicitate și când este vorba de viețile micuților, este o listă de așteptare, pentru că se operează în ordinea urgențelor. Orice e grav pentru un părinte cu un copil bolnav, indiferent ce are, dar când știi că se poate face ceva și stai să aștepți, este extrem de dificil, nu numai pentru părinți, dar și pentru medici, pentru că trebuie intervenit cât mai repede cu diagnostic bun”, a declarat dr. Anca Bivoleanu, medic neonatolog la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.
Tratamentul pentru copiii cu malformații congenitale poate fi divers
Unele malformații cardiovasculare nu necesită operarea imediat după naștere, ci intervențiile chirurgicale pot fi efectuate și în primii ani de viață ai copilului.
„Malformațiile congenitale care necesită intervenții chirurgicale reprezintă o categorie gravă de afecțiuni ce implică defecte structurale complexe ale organelor sau sistemelor corporale. Corectarea acestora este esențială pentru supraviețuirea și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Malformațiile congenitale de cord reprezintă cam 1-8 cazuri din 100 de copii care se nasc, deci sunt destul de frecvente. Nu toate malformațiile congenitale trebuie operate, sunt unele unde copiii supraviețuiesc până la 3-4 ani, după aceea se pot opera. Însă, imediat după naștere, din cele 10% care sunt malformații de cord, să zicem că 1% ar trebui operați. Dacă acele cazuri cu 1% nu sunt operate, atunci ele se agravează și pot duce chiar la deces. Când avem o malformație complexă, atunci riscurile operației pot fi mari, însă de când sunt eu în Cardiologie Pediatrică, de 40 de ani, nu am auzit să fie decese la operație. De la operație nu are cum să se agraveze situația”, a specificat prof. dr. Constantin Iordache, medic cardiolog pediatru.
De asemenea, în ciuda faptului că în România avem spitale unde pot opera copiii cu malformații cardiovasculare, unii părinți preferă să se adreseze clinicilor din afara țării.
„Sunt unele persoane care se adresează la clinicile de peste hotare, însă tot prin intermediul spitalelor noastre, prin intermediul Spitalului de Copii «Sf. Maria», se adresează spitalelor din Italia, Germania, de oriunde, căci avem legături stabilite de 20-30 de ani”, a afirmat prof. dr. Constantin Iordache.
În unele cazuri, malformațiile cardiovasculare care nu necesită operație au oricum riscuri destul de mari.
„Pentru copiii cu malformații congenitale care nu necesită operație, ci doar tratament, trebuie să tratăm boala care însoțește malformația. De exemplu, dacă are insuficiență cardiacă, aceasta trebuie tratată, iar când acest lucru se întâmplă, s-ar putea ca și boala de bază să se amelioreze. La fel, sunt situații în care copiii cu malformații congenitale de cord fac complicații pulmonare, hipertensiune pulmonară. Aceasta poate aduce complicații severe și să ajungă chiar și la moartea copilului. Acum, însă, există tratament pentru așa ceva. Îl face medicul cardiolog pediatru”, a mai adăugat prof. dr. Constantin Iordache.
Pentru viitorii părinți, un stil de viață sănătos și controale regulate în timpul sarcinii sunt pași esențiali pentru a reduce riscurile copiilor născuți cu malformații cardiovasculare și a oferi copilului cel mai bun start în viață.