Tot mai mulți copii infectați! Doar în ultimele două săptămâni, doi minori confirmați pozitiv au murit la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași
Zeci de copii infectați ajung la spital cu forme ușoare și medii, iar tot mai mulți dintre aceștia au nevoie de internare. Ieri, 30 septembrie 2021, erau ocupate trei paturi în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului pentru copii. Din nefericire, în ultimele săptămâni, doi minori infectați și-au pierdut viața
Tot mai mulți copii infectați au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Aceștia ajung cu forme ușoare și medii, iar cei mai mulți dintre ei au nevoie de internare. Ieri, 30 septembrie 2021, erau internați patru pacienți în secția ATI a spitalului, dintre care un pacient intubat și alți 12 copii se aflau în zona COVID-19, non-ATI. Medicii se tem că numărul acestora va crește. Din nefericire, în ultimele două săptămâni, la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași au fost înregistrate două decese în rândul minorilor infectați. Unul dintre aceștia a fost transferat de la Suceava.
„Cei doi minori au decedat în spitalul pentru copii. Aceștia aveau patologii grave asociate. Este vorba despre doi pacienți, unul transferat de la Suceava, care avea o lună, iar cel de-al doilea era un pacient de 7 ani din Iași”, a declarat ieri dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.
La Maternitatea „Cuza Vodă” este un nou născut infectat, care din primele zile de viață a fost depistat pozitiv. Bebelușul a rămas internat la Maternitatea „Cuza Vodă”, iar mama a fost transferată la Maternitatea „Elena Doamna”.
Patologie severă post-COVID-19 la copii
Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp noua patologie, în urma unei intervenții chirurgicale, la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multi inflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.
Bilanț înfiorător al infectărilor după primele săptămâni de școală
Ieri, 30.09.2021, au fost raportați peste 400 de elevi și 23 de preșcolari/ antepreșcolari infectați! Așa arată bilanțul infectărilor în rândul școlarilor după primele săptămâni de la începerea anului 2021-2022. Dintre cei 429 de elevi infectați, 90 sunt din clasele I-IV, 334 – clasele V-VIII, patru la școala postliceală și unul la școala profesională. În cazul cadrelor didactice, 96 sunt confirmate, 26 de cazuri fiind la personal didactic auxiliar/ personal nedidactic. Aproximativ 80 de grupe de învățământ preșcolar, primar care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus și 246 de clase de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal au cursurile suspendate. Grădinița cu Program Prelungit „Cuv. Parascheva”, Iași și Grădinița cu Program Normal Hârlău au întrerupt cursurile. În unitățile școlare menționate, s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate; igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete); reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.