Tot mai multe persoane au nevoie în continuare de recuperare post-COVID-19, chiar dacă numărul cazurilor confirmate pozitiv este în scădere de mai bine de două luni

de: evelina.chitoroaga
02:00, 19 mai 2021

Numărul pacienților care au nevoie de recuperare post-COVID-19 crește pe zi ce trece, în timp ce numărul persoanelor depistate pozitiv este în continuă scădere. Cele mai dese sechele întâlnite după infectarea cu COVID-19 sunt cele pulmonare și cardiace. Ieri, 18 mai 2021, la Spitalul „Căi Ferate” erau ocupate doar două paturi ATI din cele 7

În timp ce numărul cazurilor COVID-19 confirmate pozitiv este în scădere în județul Iași, tot mai multe persoane ajung în centrele de recuperare post-COVID-19, cu diferite sechele. Unii pacienți care au fost infectați cu COVID-19, indiferent că au avut forme grave sau ușoare, pot suferi de sechele respiratorii, cardiace sau invaliditate corporală, care reduc puterea și mobilitatea organismului.

„Vin în continuare pacienți care au nevoie de recuperare post-covid. Chiar dacă numărul cazurilor confirmate pozitiv este în continuă scădere de aproape două luni, pacienții care au nevoie de recuperare post-COVID-19 se înmulțesc pe zi ce trece. În general, cea mai mare nevoie de recuperare o au persoanele cu sechele neuro-motorii, sechele respiratorii și cardiace. Pacienții vin din ce în ce mai mulți pentru că au aflat de aceste clinici de recuperare și apelează la noi”, susține dr. Mihai Glod, managerul Spitalului „Căi Ferate” Iași.

Având în vedere gradul mic de ocupare a paturilor destinate pacienților infectați cu COVID-19, nu mai este necesară completarea listelor de așteptare. Spitalul „Căi Ferate” (C.F.) Iași are un număr total de 320 de paturi. Dintre acestea, peste 100 sunt disponibile de mai bine de o lună pentru pacienții non-Covid. În ceea ce privește situația paturilor ATI destinate pacienților COVID-19 aflați în stare gravă, ieri, 18 mai 2021, din șapte locuri erau ocupate doar două.

Ieri, în județul Iași erau ocupate doar 19 paturi ATI

Referitor la gradul de ocupare a paturilor, inclusiv paturi ATI din spitalele suport COVID-19, ieri, 18 mai 2021, erau utilizate 145 de paturi, din care 19 erau paturi ATI. În aceeași zi, alte 441 de paturi erau libere din care 36 de paturi ATI, iar la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” și la Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie „Elena Doamna” nu era ocupat niciun loc. Managerii spitalelor suport-COVID-19 din Iași s-au gândit la o nouă organizare a locurilor libere, odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus.

În luna martie 2021, secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport-COVID-19 erau neîncăpătoare odată cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus grave în județul Iași. În această perioadă însă, de aproximativ o lună de zile, medicii ieșeni vorbesc despre o tendință descendentă, care se menține și reușește să detensioneze situația din spitale. Tot mai puțini pacienți infectați cu coronavirus ajung la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Conform datelor oficiale, de la debutul pandemiei și până ieri, 18 mai 2021, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.155 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. De pe data de 17 mai 2021 și până pe data de 18 mai 2021 s-au înregistrat două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv. De la debutul pandemiei, numărul total de decese a ajuns la 876.