Tot mai multe firme din Iași își întrerup activitatea. Statisticile Registrului Comerțului Iași arată că antreprenorii sunt în declin

de: Georgiana TURCU
02:00, 04 dec. 2024

Statisticile emise de Registrul Comerțului Iași arată că activitatea mai multor companii din Iași se află în declin, iar numeroși antreprenori din diferite domenii au fost nevoiți să își închidă afacerile. Companiile fie au intrat în insolvență, fie au fost suspendate, dizolvate sau radiate

Registrul Comerțului Iași a emis lista statisticilor cu companiile aflate în declin

În perioada 01.01.2024 – 31.10.2024, au fost înregistrate 4.219 companii, comparativ cu anul trecut, atunci când au fost înregistrate 4.788. Cu toate acestea, numărul firmelor din Iași care și-au suspendat activitatea temporar sau definitiv a crescut cu aproximativ 26% pe parcursul acestui an. Potrivit statisticilor actualizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași (ORC), mediul de afaceri din Iași trece printr-o perioadă dificilă.

Datele statistice ale ONCR arată că, în perioada ianuarie – octombrie 2024, au fost suspendate 686 de firme, acestea fiind fie în domeniul activităților de servicii administrative și de servicii suport, informații și comunicații, industria prelucrătoare sau alte activități de servicii. Dinamica firmelor suspendate anul acesta este de 26,80%, cu mult peste numărul firmelor suspendate anul trecut.

Firmele dizolvate pe parcursul acestui an, în județul Iași, sunt în număr de 1.389, cu 28,85% mai multe față de cele înregistrate anul trecut. Multe dintre acestea sunt din domeniul tranzacțiilor imobiliare, închirieri și activități de servicii prestate, în principal, întreprinderilor, construcții sau informații și comunicații. Acest lucru a avut loc imediat după ce noile modificări fiscale au afectat antreprenorii.

Încă de la începutul acestui an, au fost înregistrate 2.426 de firme radiate din județul Iași, cu 23,02% mai mult față de anul precedent. De asemenea, 247 de profesioniști din Iași au intrat în insolvență, reprezentând o diferență de 20,49%, comparativ cu anul trecut.

Taxele și impozitele vor crește, începând din ianuarie 2025

Potrivit datelor statistice, în perioada 01.01.2024 – 31.10.2024, peste 15.156 companii din România și-au suspendat activitatea, acest lucru reprezentând un procent de 21,03% mai mult, comparativ cu anul 2023. La nivel național, numărul firmelor dizolvate a crescut cu 12,40%, iar cel al companiilor radiate, cu peste 25,47%.

Cu toate acestea, mulți dintre antreprenorii din județul Iași speră ca taxele și impozitele să nu crească din anul 2025.

După intrarea în vigoare a prevederilor stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022, cea care schimbă semnificativ modul de calcul al taxelor și impozitelor pe proprietăți, și anume imobile și terenuri, acestea vor crește în 2025. Totodată, statisticile arată faptul că mulți antreprenori ieșeni trec printr-o perioadă alarmantă.

Potrivit statisticilor emise de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), antreprenorii din Iași care dețin companii axate pe diferite domenii au intrat în insolvență; acestea au fost suspendate, dizolvate sau radiate.