Tot mai multe companii renunță la angajații din generația Z. Iată de ce sunt concediați tinerii

de: Mirela Gabriela Todosi
10:40, 26 sept. 2024

Tot mai multe companii renunță la angajații din generația Z. Patronii concediază peste tot în lume, iar motivele sunt întemeiate, afirmă aceștia. Oamenii de afaceri se feresc să ofere un loc de muncă unui tânăr din generația, iar situația este îngrijorătoare. Iată de ce sunt concediați tinerii.

Tot mai multe companii renunță la angajații din generația Z

Companiile din întreaga lume fac concedieri masive în rândul angajaților din generația Z. Patronii declară că i-au concediat deja pe unii dintre absolvenții pe care i-au recrutat la începutul anului, iar anul viitor nu au de gând să mai angajeze tineri din generația Z.

Antreprenorii se plâng de faptul că mulți tineri din această generație nu dau dovadă de profesionalism, au probleme cu abilitățile de comunicare, nu sunt motivați și nu respectă programul de muncă.

O statistică recentă a arătat problemele cu care se confruntă angajatorii care oferă locuri de muncă celor din generația Z. La rândul lor, tinerii acestei generații au precizat că nici sistemul educațional nu îi ajută să își găsească un loc de muncă în domeniu sau să își dezvolte anumite abilități.

Cele mai căutate locuri de muncă de către tineri

Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center, servicii, IT / telecom, banking și turism. Salariul mediu net la nivel național, pentru cei care au maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Așteptările lor, pe de altă parte, sunt de 4.500 de lei lunar, dar realitatea este alta. În ceea ce privește joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună.

„Chiar și la început de carieră, prima intenție de angajare a tinerilor merge tot în direcția joburilor full time. Astfel, de la începutul lunii mai, au fost înregistrate doar 20.000 de aplicări pentru joburile pe bază de proiect / sezoniere și aproape 13.000 pentru internship-uri. În schimb, joburile part-time par să rămâne interesante pentru tineri, în condițiile în care au atras 161.000 de aplicări”, explică Bogdan Badea, CEO în cadrul eJobs.ro.

Tinerii aplică și pentru locuri de muncă unde nu este nevoie de experiență, iar alții preferă joburile sezoniere în străinătate. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Ministerul Muncii a precizat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

O situație aparte este cu tinerii angajați din generația Z. Multe companii fac concedieri masive și se plâng de performanța acestor tineri.