Tot ce trebuie să știi despre vaccinul contra varicelei. Demontarea miturilor și efectele secundare

de: BZI.ro
09:50, 30 iul. 2024

Deși nu este obligatoriu, este indicat de făcut, fiind o injecție sigură care poate preveni afecțiunea, mai ales pentru copii. Vaccinul contra varicelei oferă beneficii semnificative, atât persoanei vaccinate, cât și celor din jur.

De ce e bine să ne facem vaccinul contra varicelei

Varicela, sau vărsatul de vânt cum mai este numită popular, este o boală contagioasă a copilăriei și se manifestă sub forma unor erupții cutanate pe piele. Pe lângă acestea, mai apar simptome precum febră, pierderea poftei de mâncare, durere de cap, oboseală și senzație generală de rău. Orice apare pe piele, fie că e vorba de pete, bubițe, negi sau erupții, trebuie tratat sau ținut sub control, mergând la medic pentru consult.

Vaccinul pentru varicelă conține o formă atenuată a virusului varicelo-zosterian, care provoacă boala. Atunci când o persoană este vaccinată împotriva varicelei, sistemul imunitar va produce anticorpi pentru a proteja persoana respectivă de infecția cu virusul ce cauzează vărsatul de vânt. Astfel, la întâlnirea ulterioară cu virusului, acesta va fi recunoscut și distrus de către organism.

Varicela poate provoca, în cazul anumitor persoane, unele complicații. Aceste complicații pot include infecții bacteriene ale pielii, pneumonie, encefalită (inflamație a creierului) sau complicații la nivelul ochilor. Vaccinul ajută la evitarea apariției acestor complicații sau la ameliorarea simptomelor.

Efectuarea vaccinului este esențială și pentru scăderea șanselor de răspândire, fiind o boală foarte contagioasă. Astfel, ajută la controlul răspândirii virusului în comunitate. Totodată, persoanele vaccinate vor dezvolta o imunitare puternică pe parcursul întregii vieți.

Vaccinarea presupune două doze. Prima trebuie administrată sugarilor cu vârsta cuprinsă între 9 luni şi 11 luni (inclusiv), iar a doua doză la minimul trei luni distanță. În cazul copiilor cu vârsta începând de la 12 luni și adulților, se recomandă o pauză de minim șase săptămâni între doze.

Există totuși câteva categorii de persoane care nu ar trebui să și-l facă, și anume: personale care au dezvoltat o reacție alergică la prima doză, femeile însărcinate (efectul vaccinului asupra fătului nu este cunoscut), oricine este alergic la gelatina (este disponibilă o versiune fără gelatina a vaccinului, dacă ești alergic la neomicină, cine prezintă o boala a sistemului imunitar, oricine primește doze mari de steroizi, pacienții tratați pentru cancer cu raze X, medicamente sau chimioterapie, oricine a avut o transfuzie sau a primit produse din sânge cu cinci luni înainte de vaccinare.

Mituri despre vaccinare

Există multe mituri care circulă în ceea ce privește vaccinul antivaricelă. Se zvonește că vaccinul ar putea cauza autismul. Acest mit a fost demontat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

De asemenea, se pune că tocmai acest vaccin ar cauza varicela. Deși conține o formă vie a virusului, acesta nu cauzează boala. Cu toate acestea, există o mică șansă ca o persoană vaccinată să dezvolte o formă ușoară de boală cu erupție cutanată discretă, după vaccinare. Aceasta nu este varicelă și este mult mai puțin severă decât boala în sine.

Unii se feresc de vaccin din cauza faptului că ar conține substanțe nocive. Nu există niciun risc pentru populație deoarece substanțele care îl compun au fost evaluate și aprobate de autoritățile sanitare.

Dacă un copil a avut varicelă, e bine să-și facă totuși vaccinul pentru a preveni riscul de reactivare în viitor.

Vaccinul poate avea totuși câteva efecte secundare. Cel mai frecvent este roșeața și durerea în zona injectării. În unele cazuri pot apărea erupții, umflătură în locul injectării și febră. În cazuri mai rare, pot apărea infecții la nivelul tractului respirator superior, durere în gât şi disconfort la înghiţire (faringită), inflamarea ganglionilor limfatici, iritabilitate, durere de cap, senzaţie de somnolenţă, tuse, mâncărimi şi secreţii nazale sau nas înfundat, strănut (rinită), greață, vărsături, erupţie de tip varicelic, mâncărimi, durere la nivelul articulațiilor, dureri musculare, lipsă a energiei (fatigabilitate), stare generală de rău.

Cele mai rare efecte secundare (1 din 1.000 de persoane) pot dezvolta: inflamaţie a ochilor (conjunctivită), durere de stomac, diaree, erupţie sub formă de pete în relief pe piele, însoţită de mâncărimi (urticarie).

Având în vedere toate informațiile, vaccinul contra varicelei este sigur, testat de specialiști și indicat majorității persoanelor, indiferent dacă s-au confruntat cu boala sau nu. Cel mai bine este să fie făcut cât mai din timp, pentru a evita orice situație neplăcută.