Tot ce trebuie să știi despre somnul la nou-născuți: cât dorm aceștia și când este cazul să te îngrijorezi
Cât doarme un nou-născut și când este timpul să te îngrijorezi că acesta poate nu doarme destul sau, dimpotrivă, doarme prea mult? Gestionarea somnului unui nou-născut este una dintre cele mai dificile provocări pentru părinți, deoarece cei mici nu au un singur ciclu de somn, ci mai multe.
Unii părinți pot fi îngrijorați că nou-născutul lor riscă să doarmă prea mult sau prea puțin, de aici și întrebarea: cât doarme un nou-născut și de cât somn are nevoie acesta pentru a se odihni complet? În unele cazuri, aceștia au nevoie de până la 18 ore de somn pe zi, dar la majoritatea copiilor acest interval poate varia.
Cât doarme un nou-născut
Nou-născuții petrec majoritatea timpului dormind, având un somn fragmentat și fără un program stabil. Această situație poate fi o provocare pentru cei care se ocupă de îngrijirea lor, deoarece bebelușii nu sunt familiarizați cu ritmul de veghe și somn specific unei zile obișnuite. Din acest motiv, ei nu vor respecta programul de somn al adulților. Unii părinți se pot îngrijora dacă nou-născutul doarme mai mult sau mai puțin decât consideră ei normal. În astfel de cazuri, o soluție ar putea fi păstrarea unui jurnal în care să fie notate momentele de somn, ceea ce le poate oferi o imagine mai clară asupra obiceiurilor de somn ale copilului. Astfel, pot constata că acesta doarme mai puțin sau mai mult decât au presupus inițial.
Un nou-născut care, ocazional, doarme mai mult decât de obicei nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare, în special dacă nu apar simptome asociate. De multe ori, această situație poate fi cauzată de factori precum perioadele de creștere și dezvoltare, o răceală ușoară, vaccinurile recente sau tulburările de somn determinate de dificultăți respiratorii. De asemenea, există situații în care somnul poate fi afectat din cauza icterului sau a unui aport insuficient de hrană. În cazul icterului, pielea și albului ochilor copilului capătă o tentă gălbuie, ceea ce, de regulă, nu este un motiv de alarmă. Nou-născuții care nu primesc suficientă hrană pot deveni deshidratați, pot pierde în greutate și pot întâmpina probleme în creștere și dezvoltare. Aceste dificultăți sunt, uneori, cauzate de problemele legate de alăptare, dar intervenția timpurie a unui medic pediatru poate ajuta la optimizarea procesului de hrănire.
Când doarme un nou-născut prea mult
O alimentație necorespunzătoare poate apărea nu doar în cazul alăptării, ci și atunci când copilul primește formule de lapte praf sau alimente solide. Semnele unei alimentații deficitare pot fi observate prin letargie, lipsa de reacție la stimuli, lipsa creșterii în greutate la o vârstă mai mare de șase săptămâni sau un număr redus de urinări. De asemenea, un copil care nu se calmează după ce este hrănit poate fi semn că nu primește suficientă hrană.
În cazuri rare, bebelușii pot avea o afecțiune medicală ce îi determină să doarmă mai mult decât ar fi normal. Probleme respiratorii sau cardiace pot afecta somnul, iar copiii prematuri au deseori un ritm de somn diferit față de cei născuți la termen. În general, nou-născuții se hrănesc de mai multe ori pe zi, adică aproximativ 8-12 mese în decurs de 24 de ore, fiind necesar să fie hrăniți la intervale de două-trei ore. Acest program nu este însă o regulă strictă, iar medicul poate recomanda hrăniri mai frecvente în cazul în care copilul nu ia suficient în greutate. Hrănirea bebelușului ori de câte ori prezintă semne de foame, cum ar fi gesturi de supt sau salivare, este cel mai bun mod de a asigura aportul suficient de hrană.
Cât doarme un nou-născut? Când există îndoieli legate de somnul nou-născutului, vizita la medic este necesară pentru a evalua situația. Medicul poate diagnostica motivele pentru un somn prelungit și poate recomanda un tratament, dacă acesta este necesar.