Tot ce trebuie să știi despre piticii de grădină
Piticii de grădină reprezintă una dintre cele mai la îndemână modalități de a-ți face mai frumoasă grădina, atât pe timp de vară, cât li în sezonul rece. Rolul lor este de a însufleți florile, peluza și gardul viu.
Aceste creaturi simpatice au început să fie utilizate în amenajarea grădinii încă de la jumătatea secolului al XIX-lea. Inițial, materialul folosit la confecționarea lor era ceramica. Întrucât acest material este destul de scump, producătorii s-au reorientat către varianta mult mai accesibilă, plasticul.
Reguli de amenajare în grădină
După ce ai achiziționat piticii pe care îi consideri potriviți grădinii tale, următorul pas este asamblarea lor. Acest lucru este esențial, deoarece o poziționare mai puțin inspirată poate știrbi din vizibilitatea acestor accesorii inedite, dar și din efectul estetic urmărit inițial.
Ideal este să cauți un spațiu deschis pentru plasarea micilor creaturi ornamentale, în special în locurile unde nu există foarte mult plante. În acest fel, te vei asigura că piticii de grădină vor completa peisajul, fără să știrbească din frumusețea plantelor.
De asemenea, poți pune piticii în zonele în care plantele nu sunt foarte înalte. În acest fel, ei nu vor fi eclipsați de acestea.
Trebuie să ai în vedere că piticul de grădină nu trebuie amplasat foarte aproape de plante și din pricina faptului că ar putea afecta negativ procesul lor de creștere, acestea pot fi private de lumina sau, mai rău, rămân fără spațiu suficient de dezvoltare.
În amenajarea grădinii cu pitici, poți ține cont și de alte elemente primordiale, în afară de plante și pomi. Dacă în grădina există o piatră mare, o poți folosi ca suport pentru pitici. În acest fel, atât piatra, cât și piticii vor avea un plus de vizibilitate, conferind grădinii tale un aspect deosebit.
Piticul de grădină poate fi amplasat și la intrare. În acest caz, rolul său va fi acela de a-i arăta vizitatorului de unde începe spațiul dedicat plantelor și copacilor. Pentru a câștiga un plus la capitolul vizibilitatea și a da grădinii un look impunător, îți recomandăm ca piticul de la intrare să fie mult mai înalt decât ceilalți.
Ai grijă, totodată, ca suprafața pe care amplasezi piticii să fie dreaptă, astfel încât să nu existe pericolul ca ornamentul să strivească plantele din jur sau să se spargă prin aterizări accidentale.
Alte locuri în care poți amplasa piticii de grădină
Deși denumirea sa indică clar locul în care trebuie amplasat, piticul de grădină poate fi utilizat și în alte zone. De exemplu, sunt cazuri în care piticii de grădină sunt puși chiar pe aleea care duce la intrarea în locuință.
Ei pot fi un excelent element de decor dacă îi amplasezi lângă micile tufișuri din fața casei. De asemenea, există proprietar care își poziționează piticii de grădină chiar în imediata vecinătate a cutiei poștale.