Tot ce trebuie să știi despre operaţie hemoroizi! Cât de complicată este intervenția chirurgicală

de: BZI.ro
15:47, 11 sept. 2023

O operație de hemoroizi poate cauza numeroase neplăceri. Intervinția chirurgicală nu este una foarte complexă, dar trebuie să fim atenți la câteva detalii post-operatorii  Hemoroizii, cunoscuți și sub denumirea de hemoroizi sau varice anale, sunt vene umflate și inflamate în zona rectului și a anusului. Această afecțiune este destul de comună și poate provoca disconfort, durere și sângerare rectală. Hemoroizii pot fi interni sau externi.

Persoanele care se confruntă cu hemoroizi experimentează senzații neplăcute de durere și disconfort, iar hemoroizii trombozați sunt foarte incomozi.

Este necesară o operație de hemoroizi?

Persoanele afectate de hemoroizi care nu obțin rezultate satisfăcătoare din tratamentele non-chirurgicale recomandate de către specialiști medicali pot considera o opțiune medicală denumită hemoroidectomie (intervenție chirurgicală pentru hemoroizi). Această procedură este efectuată în condiții ambulatorii, permițând pacientului să se întoarcă acasă după încheierea intervenției chirurgicale pentru hemoroizi.

În cadrul acestei intervenții, medicul specialist efectuează mai multe incizii în zona anusului, în timp ce pacientul se află sub anestezie locală sau generală.

Pentru prevenirea și tratarea hemoroizilor interni și externi, experții în sănătate de la Catena recomandă utilizarea cremei Assista ProctoRapid pentru hemoroizi. Acest produs este indicat și în tratamentul adjuvant sau în prevenirea fisurilor anale, criptitelor, papilitelor și fistulelor anale. De asemenea, este util persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea hemoroizilor.

În funcție de severitatea bolii și a riscurilor asociate, hemoroizii pot fi clasificați în patru stadii, cu cele din urmă două necesitând intervenție chirurgicală pentru vindecare. În general, primele două stadii nu implică necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru hemoroizi.

Care sunt stadiile ce pot fi luate în calcul pentru o operație de hemoroizi

Sunt mai multe stadii care îi vor spune medicului specialist dacă operația este necesară. Sunt stadii complicate, sau uzuale. Hemoroizii pot fi clasificați în patru grade distincte, fiecare cu propriile caracteristici:

Gradul 1: În acest stadiu, hemoroizii sunt localizați în interiorul canalului rectal și nu sunt vizibili din exterior. Simptomul principal este sângerarea rectală.

Gradul 2: Hemoroizii ies în afara anusului în timpul defecației. Această etapă este asociată cu durere intensă în zona anală și sângerări rectale.

Gradul 3: Hemoroizii ies în afara anusului în timpul defecației, dar se caracterizează prin faptul că nu mai pot fi reduşi și reveni în poziția lor normală. Durerea și disconfortul sunt foarte pronunțate, iar pacientul nu poate să stea în poziție şezândă. Sângerarea rectală este și ea prezentă, iar în această etapă, operația pentru hemoroizi devine inevitabilă.

Gradul 4: Hemoroizii sunt permanent exteriorizați și nu mai pot fi reintegrați în interiorul anusului. În acest stadiu, sângerarea este severă, iar durerea este insuportabilă. Este imperativă intervenția imediată a unui medic, iar operația pentru hemoroizi devine absolut necesară pentru gestionarea acestei afecțiuni.

Trebuie să ții cont că doar medicul specialist îți poate spune dacă e nevoie, sau nu, de o operație hemoroizi. Ține minte faptul că articolul prezentat este unul general, iar situația ta poate fi una particulară. Îți recomandăm să apelezi la un ajutor de specialitate.