Tot ce trebuie să știi despre operația de micșorare stomac. Riscuri și complicații
Operația de micșorare a stomacului este o procedură de pierdere în greutate care reduce permanent dimensiunea stomacului. Un medic poate recomanda această procedură pentru persoanele obeze care nu au reușit să obțină rezultate semnificative cu alte strategii de pierdere în greutate.
În timpul acestei intervenții chirurgicale, este îndepărtat aproximativ 80% din stomac. Acest lucru limitează cantitatea de alimente pe care individul o poate consuma, ajutându-l să piardă în greutate pe termen lung. Deși această operație poate ajuta persoanele obeze, este o procedură care prezintă anumite riscuri. De asemenea, persoanele pot menține pierderea în greutate numai prin urmarea unei diete și a unui plan de exerciții.
Operație micșorare stomac
Intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului este una dintre procedurile chirurgicale bariatrice pentru persoanele cu obezitate clinică severă. Medicii consideră obezitatea a fi clinică severă dacă persoana are un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare. Cu toate acestea, persoanele cu un IMC de 35-39.9 pot fi, de asemenea, candidați dacă au cel puțin o comorbiditate asociată.
Aceasta este cea mai comună formă de chirurgie pentru pierderea în greutate. Procedura reduce permanent dimensiunea stomacului. După intervenție, dimensiunea stomacului va fi de aproximativ 20% din dimensiunea sa originală. Această dimensiune redusă limitează cantitatea de alimente și lichide pe care o persoană le poate ingera, ajutând-o să capete mai repede senzația de sațietate. De asemenea, atenuează pofta de mâncare deoarece îndepărtează partea din stomac care produce grelina, hormonul foamei. Medicii ar putea sugera operația de micșorare de stomac persoanelor care au un IMC de peste 40, precum și o afecțiune de sănătate subiacentă, cum ar fi apneea în somn, hipertensiunea sau diabetul de tip 2, sau au încercat alte metode de pierdere în greutate și le-au găsit ineficiente.
Această intervenție chirurgicală este o procedură invazivă care necesită pregătire mentală și fizică. De asemenea, o persoană va trebui să ia în considerare câteva săptămâni sau luni de recuperare.
Înainte de procedură candidații vor trebui să se înscrie într-un program de educație privind chirurgia bariatrică. Acest lucru îi poate ajuta să se pregătească pentru operație și presupune pierderea în greutate, oprirea anumitor medicamente și renunțarea la fumat, dacă este cazul. De asemenea, indivizii vor primi consiliere nutrițională pentru a-i ajuta să respecte o dietă echilibrată după intervenție. Pe lângă evaluarea psihologică, medicul va efectua teste de sânge, examinări fizice și studii imagistice ale stomacului persoanei. Aceștia pot efectua, de asemenea, o endoscopie digestivă superioară pentru a verifica tractul gastrointestinal în căutarea oricăror anomalii.
Înaintea intervenției, pacienților li se va face anestezie generală care îi va adormi. În timpul procedurii, un chirurg va utiliza laparoscopia prin realizarea mai multor incizii mici în abdomen și introducerea de instrumente chirurgicale și sonde. Cu ajutorul acestor instrumente, chirurgul va izola stomacul și va utiliza agrafe chirurgicale pentru a îndepărta până la 80% din acesta.
Recuperare, riscuri și complicații
De obicei, oamenii urmează o dietă lichidă timp de 1-2 săptămâni, introducând treptat piureuri și apoi alimente moi, înainte de a include în cele din urmă alimente solide obișnuite în dietă. Mesele după intervenție vor fi mici, iar oamenii ar trebui să se concentreze pe mestecarea alimentelor în mod corespunzător. Aceștia pot avea, de asemenea, nevoie de suplimente pentru a se asigura că primesc vitamine și minerale adecvate, deoarece acestea pot fi mai greu de obținut prin mese mai mici. Va fi nevoie, de asemenea, de analize de sânge regulate pentru a verifica nivelurile de fier, glucoză, calciu și vitamina D. Uneori, pot fi necesare medicamente pentru arsuri stomacale pentru a reduce acidul gastric.
Riscurile de complicații grave și deces sunt relativ rare. Cercetările sugerează că rata de mortalitate este aproape de 1 din 600.
Operația poate crește riscul de tromboze venoase în picioarele inferioare sau plămâni. Rănile pot deveni infectate în timpul vindecării, cauzând durere și umflare. Alimentele sau lichidele pot uneori scăpa din stomac, ceea ce poate provoca o infecție gravă. Cicatrizarea din timpul operației poate provoca blocarea intestinului, cauzând vărsături și durere. Este ceva obișnuit să se dezvolte pietre la vezica biliară în primul 1-2 ani după intervenție.
Cu toate că intervenția chirurgicală de pierdere în greutate are ca rezultat o îmbunătățire a sănătății mentale pentru majoritatea persoanelor, poate afecta negativ alte arii. Conform unui studiu din 2019, există o șansa mică, dar semnificativă, a sinuciderii și a automutilării după intervenție. Posibilele motive includ condiții de sănătate mintală nediagnosticate anterior operației de micșorare a stomacului și stresului cauzat de intervenție.