Tot ce trebuie să știi despre atrofia corticală. De ce această boală rară afectează creierul și vederea
Iată tot ce trebuie să știi despre atrofia corticală. Această boală presupune degradarea treptată a învelișului exterior al creierului, iar la scurt timp de la apariția bolii, vederea va fi grav afectată. Mulți medici consideră că atrofia corticală este o formă a Alzheimerului. Simptomele acestei boli sunt severe, iar tratament nu există. Atrofia corticală nu poate fi vindecată și nu este nici reversibilă. Medicul poate doar recomanda un tratament medicamentos care să amelioreze simptomele. Iată de ce această boală rară afectează creierul și vederea.
Tot ce trebuie să știi despre atrofia corticală
Atrofia corticală reprezintă degradarea învelișului exterior al creierului. Boala este extrem de rară, nu are vindecare și se poate lua doar un tratament de încetinire a evoluției bolii sau pentru a ameliora simptomele. Boala poate fi recunoscută imediat.
Persoana care suferă de atrofie corticală va manifesta simptome și reacții precum dificultate în a sta în poziție verticală, pierderea coordonării, paralizie parțială, absența senzației fizice în anumite părți ale corpului, vedere dublă sau nefocalizată, dificultăți de vorbire sau de înțelegere a vorbirii, vederea încețoșată, pierderea treptată a vederii, afectarea funcțiilor cognitive (tulburări de memorie, stare de confuzie mentală și incapacitatea de a lua decizii), probleme de concentrare, sensibilitate la lumină, halucinații, apatie, anxietate, irascibilitate, stări depresive.
Simptomele atrofiei corticale variază de la o persoană la alta și pot deveni severe pe măsură ce boala avansează. Cel mai dur simptom este afectarea vederii. Cortexul posterior al creierului se degradează treptat, o zonă responsabilă de procesarea informațiilor vizuale. Din păcate, această boală rară nu poate fi vindecată, iar tratamentul medicamentos nu va face decât să amelioreze simptomele depresive și stările de anxietate ce apar odată cu atrofia corticală.
Care sunt cauzele apariției acestei boli rare
Atrofia corticală le-a pus multe semne de întrebare medicilor. Unii consideră că atrofia corticală este o afecțiune propriu-zisă sau, iar alți medici sunt de părere că atrofia corticală este o formă a Alzheimerului. Atrofia creierului poate să apară ca urmare a unei leziuni declanșate de un accident vascular cerebral, dar este cauzată și de encefalită, scleroză multiplă, paralizie cerebrală, demență sau Alzheimer. Pentru diagnosticarea corectă a atrofiei corticale, medicul va realiza un examen fizic, teste oculare și testare neurologică.
În cazurile în care boala evoluează cu rapiditate, pacientul va avea nevoie de îngrijire permanentă pentru că nu va mai fi capabil să se descurce singur și adesea va avea halucinații, crize convulsive, atacuri de panică sau stări de delir. Speranța de viață a persoanelor diagnosticate cu atrofie corticală este între patru și opt ani după diagnostic.
Atrofia corticală poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos, care presupune o alimentație echilibrată, exerciții fizice zilnice, menținerea sub control a glicemiei și a colesterolului. Medicul va prescrie un tratament persoanei cu atrofie corticală în funcție de vârsta pacientului, de cauzele apariției bolii și de simptome. Afecțiunea rară nu se poate vindeca, însă printr-un tratament corespunzător se poate încetini procesul de atrofiere al creierului. Printre opțiunile de tratament se află medicamentele, alimentația sănătoasă, terapia fizică și consilierea psihologică. Toate acestea vor ajuta pacientul să treacă mai ușor prin boala rară care afectează creierul și vederea.