Tot ce trebuie să știi despre apa la inimă. Cât de gravă este?
Pericardita se dezvoltă brusc și poate dura până la câteva luni. În cele mai multe cazuri, apare din cauza unei infecții virale. Dacă ai dureri în piept, alături de alte simptome, e posibil să fie vorba de apă la inimă.
Cum se manifestă apa la inimă
Durerea în piept este cel mai frecvent simptom, însă aceasta se poate extinde și spre umărul stâng. Durerea apare atunci când tușești, te culci sau respiri adânc sau atunci când te apleci înainte.
Alte simptome mai sunt: tuse, oboseală sau senzație generală de slăbiciune, umflarea picioarelor, febră ușoară, palpitații, dificultăți de respirație noaptea, umflarea abdomenului. În cazul în care vă confruntați cu aceste simptome, trebuie să mergeți la medicul specialist pentru a determina cauza și pentru a o trata.
Pericardita poate afecta orice persoana, dar se manifestă mai ales la bărbații cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani. De multe ori, boala poate apărea din motive necunoscute, însă o cauză frecvente este apariția unei infecții virale.
Infecțiile pot fi de mai multe tipuri. Poate fi vorba despre: complicații ale unei infecții virale (virus gastro-intestinal), o infecție bacteriană (inclusiv tuberculoza), o infecție fungică, o infecție de la un parazit, pe fondul unor boli autoimune (de exemplu lupus), leziuni ale toracelui (după un accident de mașină), insuficiență renală sau pe fondul altor probleme de sănătate.
Tratamente naturiste
Tratamentele naturiste nu vor vindeca boala, însă pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Este indicat totuși să vă consultați cu medicul înainte de a alege orice opțiune de tratament. Medicul iți poate recomanda un regim alimentar pentru cardiaci, regim care presupune un conținut scăzut de sare dacă suferi de pericardita constrictivă. Evită grăsimile saturate, alcoolul și zaharurile care pot crește inflamația și pot slăbi sistemul imunitar.
Deși nu tratează boala, următoarele remedii pot întări sistemul imunitar și pot susține sănătatea inimii. Coenzima Q10 este un antioxidant care ajută la susținerea sănătății inimii. De asemenea, pentru asta puteți lua vitaminele E și C.
Magneziul este foarte bun, însă trebuie să aveți grijă să nu-l administrați dacă aveți probleme renale. Bromelaina, enzima derivată din ananas, poate ajuta la combaterea inflamației și poate crește eficacitatea terapiei cu antibiotice. Persoanele cu ulcer gastric ar trebui totuși să evite această enzimă.
Inflamația, în timp, poate scădea cu ajutorul uleiului de pește. Pentru sănătatea inimii, mai sunt benefice păducelul și usturoiul.
De cele mai multe ori, medicamentele sunt singurul tratament necesar pentru a vindeca pericardita. Tratamentul pentru pericardita acută poate include medicamente pentru durere și inflamație, AINS cum ar fi ibuprofen, aspirină și medicamente pentru a ușura simptomele gastro-intestinale. În funcție de cauza pericarditei, este posibil să ți se administreze un medicament antibiotic sau antifungic. Pe lângă medicamente, persoana afectată are nevoie de odihnă.
Medicul poate sugera și alte tipuri de tratament precum cel cu steroizi sau alte medicamente. În cazul în care apa la inimă nu se răspunde la niciun tip de medicament, medicul va recurge la proceduri chirurgicale, prin drenarea excesului de lichid sau prin eliminarea unei părți din pericard.