Tortul Diplomat de la Lidl a pus pe jar internauții. Desertul cu 41 de ingrediente a provocat un val de reacții în online
Tortul Diplomat de la Lidl a pus pe jar internauții din mediul online, aceștia cedând în fața desertului cremos cu aspect atractiv. Tortul Diplomat, pe care îl găsim la Lidl, a devenit una dintre alegerile principale ale amatorilor de dulciuri datorită gustului cremos și popularității de pe rețelele de socializare. Însă, ceea ce trec cu vederea cei mai mulți dintre oameni este chiar lista neobișnuit de complexă a ingredientelor. Acestea sunt peste 40 la număr și ridică semne de întrebare în ceea ce privește sănătatea consumatorilor
Tortul Diplomat cu 41 de ingrediente, căutat de internauți
În ultima vreme, dintre cele mai cumpărate deserturi de la Lidl este faimosul Tort Diplomat cu blat de mere, viral pe rețelele de socializare pentru gustul său. Totuși, în graba cumpărăturilor, oamenii nu mai verifică lista de ingrediente a produselor pe care le cumpără. Orice tort care are o listă de ingrediente atât de lungă poate părea o alegere cel puțin ciudată, mai ales când în această listă sunt prezenți diverși conservanți, aditivi, coloranți și alte substanțe care nu sunt nici pe departe de origine naturală.
Pe lângă ingredientele de bază, precum zahăr, ouă și smântâna, tortul diplomat de la Lidl conține o mulțime de emulgatori, stabilizatori, arome artificiale și coloranți folosiți pentru a îmbunătăți textura, gustul și aspectul produsului. Astfel de ingrediente pot fi dăunătoare organismului dacă sunt consumate frecvent.
Ingredientele care ar putea afecta sănătatea consumatorilor
Un utilizator de pe rețeaua de socializare Tik Tok a făcut cunoscut publicului larg faptul că torturile de la Lidl sunt „bombe calorice” ambalate frumos. Acesta atrage atenția asupra ingredientelor consumatorilor, în privința pericolului ascuns care le amenință sănătatea în anumite proporții.
Se pare că pentru realizarea acestui tort au fost folosite nu mai puțin de 41 de ingrediente, și anume: 73,1% cremă diplomat [apă, zahăr, lapte degresat, smântână pasteurizată, lapte pasteurizat, grăsimi vegetale (palmier, cocos, în proporții variate), uleiuri vegetale (floarea-soarelui, palmier, în proporții variate), zer praf, lapte praf degresat, amidon modificat, unt, grăsime total hidrogenată de palmier, sirop de glucoză, brânză degresată pudră, proteine din lapte, amestec de fructe exotice în sirop slab îndulcit (ananas, papaya roșu, guava albă, papaya galben, în proporții variabile), ouă pasteurizate, gelatină alimentară, coajă de portocală confiată, stabilizatori: caragenan, celuloză; emulsifianți: mono- și digliceride ale acizilor grași, esteri ai acidului acetic cu mono-, lecitine; sare, culturi starter, acidifiant: acid citric, conservant: sorbat de potasiu; antioxidant: acid ascorbic; colorant: caroteni, arome], făină de grâu, miere, amidon de porumb, sare iodată, agent de afânare: carbonat acid de sodiu, antioxidanți: extract bogat în tocoferol, palitat de L-ascorbil; agent de umezire: difosfat disodic, glicerol; jeleu decor: suc de portocale (obținut din concentrat), pulpă de portocale, pastă de fructe (mere, caise, în proporții variabile), suc de lămâie obținut din concentrat, stabilizatori: carboximetilceluloză de sodiu, concentrat vegetal cu rol de colorare: morcov negru, ghimbir pudră.
Cu toate acestea, internauții s-au declarat îndrăgostiți de desert și continuă să îl consume.
Specialiștii recomandă consumul redus
Deși lista ingredientelor pare ciudată, specialiștii spun că, în consum moderat, tortul este inofensiv.
Reporterii BZI au contactat specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași pentru a clarifica situația.
„Am analizat declarația de pe etichetă și să știți că nu e chiar rău, dacă comparăm cu alte produse similare. Are multe ingrediente naturale: lapte, ouă pasteurizate, smântână, fructe, siropuri pe bază de fructe etc.. Conține corectori de aciditate, pot părea mulți, dar se repetă, probabil pentru cremă și pentru blat, agent de afânare (doar unul: carbonat acid de sodiu), stabilizatori naturali și coloranți naturali. Pentru un produs complex, cred că este destul de bine”, au declarat reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.
Cu toate acestea, se recomandă consumatorilor să consulte lista de ingrediente, deoarece unele dintre acestea ar putea contribui la agravarea anumitor afecțiuni în cazul consumului frecvent.
În acest caz, ingredientele următoare ar putea fi considerate dăunătoare: grăsimile vegetale hidrogenate (palmier, cocos) și grăsimile hidrogenate de palmier, care sunt surse de grăsimi trans, pot contribui la creșterea riscului de boli cardiovasculare și alte afecțiuni. Uleiurile vegetale (floarea-soarelui, palmier) sunt asociate cu riscurile de sănătate din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate și pot duce la probleme cardiovasculare. Stabilizatorii (caragenan, celuloză) sunt folosiți pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea alimentelor și sunt asociate cu problemele digestive.
Tortul Diplomat de la Lidl care a pus pe jar internauții poate fi consumat, dar în cantități moderate pentru a nu risca eventualele afecțiuni provocate de ingredientele pe care le conține.