Tort tiramisu cu pișcoturi și mascarpone și frișcă. Un desert pregătit acasă ca la restaurant

de: Corina Birta
16:20, 18 oct. 2022

Un tort tiramisu cu pișcoturi și mascarpone și frișcă este un desert ușor, cu rădăcini italiene, care și-a câștigat pe bună dreptate titlul de cel mai popular desert din lume. Literalmente, numele înseamnă „adu-mă în vârf”. Și, într-adevăr, textura prăjiturii este atât de delicată și aerisită încât se topește în gură.

Rețeta clasică de tiramisu este veche de peste 500 de ani și conține brânză mascarpone, ouă, biscuiți subțiri, savoiardi sau ladyfingers, îndulcitor, zahăr sau zahăr pudră și espresso. Prăjitura trebuie făcută fără coacere, pur și simplu umeziți biscuiții și pregătiți frișca și lăsați desertul la frigider peste noapte. Întregul proces de pregătire nu durează mai mult de o oră. Unele rețete de tiramisu sugerează înlocuirea ingredientului mascarpone cu cremă dublă sau cașcaval. Există, de asemenea, variante care se fac fără ouă.

Prăjitura trebuie făcută fără coacere

Tort tiramisu cu pișcoturi și mascarpone și frișcă. Cum să alegi forma și ingredientele necesare pentru pregătirea desertului

Pentru a face desertul trebuie întâi de toate să pregătești ingredientele. Astfel, vei avea nevoie de ouă mari de găină aproximativ 6 buc, de brânză mascarpone în cantitate de 500 g, alături de zahăr granulat în cantitate de 150 gr și pișcoturi Savoiardi aproximativ 300 g.

Nici un tiramisu nu se pregătește fără de Espresso proaspăt preparat. Astfel, pentru 10 porții de tiramisu vei avea nevoie de 300 ml și de 2 linguri de pudră de cacao. Multe persoane folosesc coniac sau lichior pentru a evidenția gustul deliciului italian.

Elementul cheie care determină gustul unui tiramisu este calitatea ingredientelor folosite. Cel mai important, și probabil cel mai dificil, este să găsiți brânză cremă adevărată. Asigurați-vă că alegeți mascarpone cu aproximativ 80% grăsime și fără agenți de îngroșare sau grăsimi vegetale. Acest aspect este important și atunci când alegeți frișca pentru prăjitura ecler.

Puteți folosi orice tip de espresso care a fost preparat. Alcoolul de tip coniac, rom, coniac, brandy și lichiorul se potrivește bine cu espresso, adăugând o notă picantă la aromă. Nu este nevoie să fie adăugat. Totul depinde de preferințele dumneavoastră.

Cel mai rapid este să faci prăjitura tiramisu într-o formă mare și apoi să o tai în porții. Dar o puteți asambla dintr-o dată în cremațiuni sau în forme individuale pentru a o servi mai târziu ca prăjituri individuale.

Textura prăjiturii este atât de delicată și aerisită încât se topește în gură

Cu ce să începi pregătirea prăjiturii cu rădăcini italiene. Cum să obții o cremă suficient de aerisită

Pregătiți întâi de toate un espresso tare în modul obișnuit și lăsați-l să se răcească. Deoarece rețeta nu cere tratament termic, spălați bine ouăle. Se separă albușurile într-un castron curat și uscat, astfel încât să nu ajungă gălbenușurile în ele. În caz contrar, acestea nu vor putea fi bătute până la textura stabilă dorită. Se acoperă castronul cu folie alimentară și se lasă la răcit. Astfel, se procedează și cu alte prăjituri de post.

Adăugați zahărul la gălbenușurile de ou și începeți să bateți. Gălbenușurile de ou trebuie să fie bătute timp îndelungat. Astfel, va fi nevoie de aproximativ 5 minute doar pentru a obține consistența necesară. Așteptați până când amestecul seamănă cu o cremă groasă aproape albă.

Adăugați mascarpone la gălbenușurile bătute. Se amestecă. Faceți acest lucru ușor și încet, pentru a nu deranja aerisirea cremei. Scoateți albușurile din frigider. Adăugați un vârf de cuțit de sare și bateți cu mixerul la viteză mică. Când acestea sunt spumoase, porniți la putere maximă și bateți încă 2-3 minute, până când albușurile se îngroașă. Pentru a verifica dacă albușurile s-au bătut suficient, întoarceți bolul în jos. Ar trebui să rămână în castron și să nu se scurgă.

Adăugați albușurile de ou la crema de brânză și gălbenușuri. Se amestecă ușor toate ingredientele până la omogenizare. Se amestecă de jos în sus. Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă să se întărească în frigider. Se toarnă espresso-ul răcit într-o farfurie sau tavă pentru a înmuia biscuiții. Dacă intenționați să folosiți alcool în preparat, adăugați-l la cafea în această etapă.

Literalmente, numele înseamnă „adu-mă în vârf”

Cum se pregătesc pișcoturile pentru desert. Secretele marilor bucătari

Se scufundă fiecare biscuit în lichid timp de 2 secunde pe rând. Nu țineți mai mult, chiar dacă Savoyardile par un pic uscate. Biscuiții prea înmuiați vor face prăjitura prea umedă. Așezați biscuiții înmuiați într-un singur strat pe fundul formei de tort. Se întinde deasupra 1/2 din cremă și se netezește cu o spatulă.

Se așază următorul strat de bețișoare de biscuiți și se întinde deasupra a doua parte a cremei. Se acoperă forma cu folie alimentară și se lasă la frigider timp de 8-10 ore. În acest timp, biscuitul va fi complet saturat, desertul se va întări și își va păstra forma atunci când este tăiat.

Înainte de servire, se presară generos tortul tiramisu cu pișcoturi și mascarpone și frișcă cu pudră de cacao. Este important să iasă un strat gros de cacao deasupra. În loc de cacao, puteți folosi ciocolată rasă pe răzătoarea cea mai fină. Din cauza folosirii ouălor crude în cremă, puteți păstra tiramisu în frigider pentru cel mult 1-2 zile. Dar acest desert este atât de delicios încât nu rămâne niciodată mult timp.

Rețeta clasică de tiramisu este veche de peste 500 de ani și conține brânză mascarpone