LIVE VIDEO – Top Special BZI LIVE! ”După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”, un dialog special, de suflet, profunzime și spiritualitate alături de distinsul prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al UMF din Iași – FOTO

de: BZI.ro
13:32, 07 ian. 2024

Luni, 8 ianuarie 2023, cu începere de la ora 14.30 în Studioul BZI LIVE este programat un dialog special, de suflet, profunzime și spiritualitate alături de distinsul prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF)” Grigore T. Popa din Iași!

Marți, 9 ianuarie, începând cu ora 17:00, în Sala” Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, va avea loc lansarea cărții autorului H. Tristram Engelhardt Jr. apărută la Editura Doxologia:” După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”

În prim-planul acestei emsiuni BZI LIVE va fi faptul că marți (mâine), 9 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, în Sala” Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, va avea loc lansarea cărții autorului H. Tristram Engelhardt Jr. apărută la Editura” Doxologia:” După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”. Ediția este îngrijită și tradusă în Limba română de dr. Andrei Dârlău, care a semnat studiu introductiv și notele volumului. Evenimentul îi va avea ca invitați pe Înaltpreasfințitul (IPS) Părinte Mitropolit Teofan, dr. Andrei Dârlău, pr. prof. Univ. Dr. Gheorghe Popă, Cătălin Jeckel.
Lanasarea cărții va fi moderată de prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae, cel care prezintă cartea” După Dumnezeu. Morala și bioetica într-o epocă secularizată” drept cea mai fascinantă operă a lui Tristram Engelhardt Jr.” Cartea este o critică inteligentă a filosofiei morale seculariste contemporane, în favoarea unui tradiționalism înrădăcinat în perspectiva Bisericii Ortodoxe și conține numeroase argumente puternice. Ea oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra celor mai profunde și grele probleme atât din filosofia morală, cât și din bioetica timpului nostru”, afirmă prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae.

Intrarea la eveniment este liberă. Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae vorbește despre volum

Intrarea la eveniment este liberă. Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae despre volum:” Cea mai fascinantă operă a lui Hugo (Herman) Tristram Engelhardt Jr. este ultima sa carte After God: Morality & Bioethics în a Secular Age (care apare acum în Limba română la Editura” Doxologia”, cu titlul ” După Dumnezeu. Morala și bioetica într-o epocă secularizată”), scrisă în timp ce era în tratament pentru cancer și publicată în 2017. Este o carte pigmentată cu multe pasaje autobiografice, în care sunt adunate și dezvoltate ideile din întreaga sa operă. Autobiografia sa intelectuală oferă o mulțime de impresii personale care și-au pus amprenta în dezvoltarea culturală și sunt de cea mai mare importanță pentru a reconstrui gândirea lui Engelhardt. Cartea După Dumnezeu relatează parcursul istoric și cultural al orientării seculariste moderne, explică apariția și transformările bioeticii, precum și pericolul ca societatea să-și inventeze o morală care este una de” după Dumnezeu”, și adesea, în mod clar, chiar contra lui Dumnezeu. Volumul este o critică inteligentă a filosofiei morale seculariste contemporane, în favoarea unui tradiționalism înrădăcinat în perspectiva Bisericii Ortodoxe, și conține numeroase argumente puternice. Ea oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra celor mai profunde și grele probleme atât din filosofia morală, cât și din bioetica timpului nostru. Expresia” după Dumnezeu”, ne spune Profesorul Herman Tristram Engelhardt, Jr.,” este folosită pentru a indica faptul că azi, cultura secularistă dominant s-a plasat în disjuncţie faţă de Dumnezeu, ignorând problema existenţei lui Dumnezeu şi a sensului ultim. […] Fără o perspectivă a-ochiului-lui-Dumnezeu, fără un punct ultim de orientare a moralei, a sensului şi a aplicării prin lege a moralei, ceea ce odinioară părea atât de sigur şi stabil e acum aruncat în derivă. Pretenţiile seculariste privind morala, bioetica şi autoritatea politică se pot baza acum doar pe anumite mănunchiuri de intuiţii şi practici ce constituie poziţii de sine stătătoare, mai mult sau mai puţin coerente, sprijinite de anumite naraţiuni plutind în orizontul finitului şi al imanentului, fără nicio ancoră în fiinţă”.

După cum spune Engelhardt,” ne confruntăm cu preocupările și aspectele de bază ale vieții: sexualitatea, reproducerea, suferința și moartea”. Engelhardt a examinat” schimbările complexe și cuprinzătoare în aprecierea a ceea ce poate fi morala seculară și bioetica ei” și a concluzionat că” substanța bioeticii va continua să fie recunoscută de creștinii tradiționali ca fiind ancorată în voia lui Dumnezeu. […] În această cultură de după Dumnezeu, prezența puternică a lui Dumnezeu va dăinui în creștinismul ortodox”.

În ” După Dumnezeu”, Engelhardt ne spune că mai există speranță pentru lumea noastră:” Și totuși, în mijlocul molozului cultural a ceea ce a fost odată creștinătatea, chiar și în Italia, încă există credincioși. Credința e departe de a fi dispărut. […] Numai Dumnezeu știe viitorul. Filosofii nu sunt profeți… Prezentul este plin de întâmplări neașteptate. Există din nou biserici ortodoxe în Roma. Convertiții stau în katolicon. Icoanele plâng. Peste tot în lume se dezvoltă o literatură de reflecție morală creștină tradițională și o bioetică creștină, cu o contribuție semnificativă a creștinilor ortodocși. Într-o cultură de după Dumnezeu, mulți știu că Dumnezeu trăiește, inclusiv unii filosofi”.

Invitatul BZI LIVE, prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae, medic legist român, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al UMF din Iași, membru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale

Acesta este un medic legist român, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al UMF din Iași, membru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale. A absolvit în 1967 Secția Reală a Liceului Nr. 2 din Fălticeni, apoi în 1973 Facultatea de Medicină din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie Iași, iar în 1978 Facultatea de Drept din cadrul Universității” Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Între 1977 și 1979 a fost asistent universitar stagiar la disciplină Genetică medicală la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, apoi între 1979 și 1990 a fost asistent universitar la disciplină Medicină legală. În perioada 1979-1982 a fost medic secundar, apoi între 1982 și 1990 a fost medic principal, iar din 1990 și până în prezent este medic primar, specialitatea Anatomie patologică și Medicină legală. În anul 1986 obține titlul de doctor în Medicină. După 1990, prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae este șef de lucrări la Medicină Legală UMF din Iași între 1990 și 1992, iar din 1992 ajunge conferențiar la aceeași catedră. Începând cu anul 2001 este profesor universitar de Medicină legală. El predă Medicină legală și cursul de Bioetică, deontologie și drept medical și este coordonator al programului de master în Bioetică, conducător de doctorat în Medicină legală și Bioetică. Între 1993 și 1997 a fost editor a Revistei” British Medical Journal” (ediția în Limba română), iar între 1992 și 1997 secretar general al Revistei Medico-Chirurgicale Iași. Din 2002 este redactor șef al Revistei Române de Bioetică. Din 2005 este editor general al Revistei” Medica”. În 2004-2008 a fost realizator și prezentator al emisiunii” Dreptul la sănătate” Pro TV Iași, iar din 2008 realizator și prezentator al emisiunii” Izvoare de sănătate” la TVR 3. Din 2006 este redactor la jurnalul” Human Reproduction and Genetic Ethics” (An Internaţional Journal). În 1992-1995 a fost coordonator al Colecției” Bioetica” a Editurii” Synposion” (în care au apărut cinci volume), din 2006 membru în Comitetul Director de Bioetică (CDBI) al Consiliului Europei (CE) de la Strasbourg). Din 2005 este expert în bioetică al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În 2006 devine președinte al Comisiei de Etică a UMF din Iași, din 2004 președinte al Comitetului de Bioetică din cadrul Colegiului Medicilor din România, iar din 2005, președinte al Comisiei de Bioetică a Ministerului Sănătății Publice.

În perioada 2008-2015 a fost rector al Universității de Medicină și Farmacie” Grigore T. Popa” din Iași

În 2006 devine președinte al Societății Române de Medicină a Somnului. Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae, în perioada 1990-1996 a fost prodecan al Facultății de Medicină Iași, iar în perioada 2008-2015 a fost rector al Universității de Medicină și Farmacie” Grigore T. Popa” din Iași. În 1996-1999 a fost membru în Consiliul Colegiului Medicilor Iași, iar în 1999 devine președinte al Colegiului Medicilor Iași. În intervalul 2003-2007 a fost secretar general al Colegiului Medicilor din România, iar în 2007 ajunge președinte al Colegiului Medicilor din România. În perioada 1997-1998 a fost director al Direcției Sanitare Județene Iași, iar în 2001 ajunge director al Institutului de Medicină Legală (IML) Iași. Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae este membru fondator a șase ONG-uri printre care” Asociația pentru sănătate”,” Alianța Civică” Iași,” Șanse egale pentru femei”, ARAS, Grupul pentru Dialog Social-Iași. Aladar, un dialog special marca BZI LIVE cu o mare figură a lumii medicale, academice și intelectuale, prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae ce nu trebuie ratată având în vedere tema aparte propusă spre dialog

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.