Top radiofarmaceutice folosite de experții Acibadem în depistarea și tratarea cancerului – VIDEO
Pentru a fi tratat cu succes, un cancer trebuie depistat cât mai la debut si trebuie abordat în cadrul comisiilor multidisciplinare de specialiști, din care fac parte medici de diverse specialități medicale, chirurgi, oncologi, radioterapeuți, anatomopatologi, experți în imagistică și medicină nucleară. În cazul în care un cancer nu este tratat multidisciplinar, șansele de reușită a tratamentului scad.
De asemenea, dacă este depistat în stadii avansate, extinderea bolii crește ulterior dificultatea cazului. Însă, la ora actuală, în centrele oncologice de elită din lume, precum ACIBADEM, performanțele tehnologiei și expertiza medicilor fac posibilă și tratarea cazurilor avansate de cancer. Pentru a fi abordate cu succes, medicii au nevoie de informații despre localizarea tumorilor, a metastazelor, dar și despre activitatea metabolică a acestora. Acest lucru se realizează datorită tehnologiilor precum scanările de tip PET-CT, SPECT CT, a scintigrafiei care folosesc radiofarmaceutice. Acestea sunt substanțe marcate cu elemente radioactive, care sunt absorbite în tumori și fac posibilă atât detectarea lor, cât și tratarea țintită.
Iată câteva dintre acestea, folosite cu succes în cazul pacienților oncologici de către Prof. Dr. Erkan Vardareli, din cadrul departamentului de medicină nucleară a spitalului ACIBADEM Altunizade.
1. 18f-FDG
Aceasta reprezintă glucoza marcată radioactiv cu fluor, una dintre cele mai folosite substanțe din medicina nucleară. Cu ajutorul ei, medicii pot evalua activitatea metabolică a mai multor tipuri de tumori maligne. Aceasta se injectează în organism și este absorbită în primul rând de tumorile maligne, care au un metabolism crescut al glucozei. Astfel, după scanarea întregului corp prin PET-CT, medicii obțin informații despre activitatea tumorii și pot stabili terapiile țintite. PET-CT cu injectare de FDG este important și în programele de follow-up, dar și de monitorizare a eficacității terapiei oncologice, pe parcursul acesteia.
2. Lutețiu 177-PSMA
“La ora aceasta, cu ajutorul lutețiului-177, putem trata afecțiuni precum carcinomul de prostată sau tumorile neuroendocrine. De asemenea, putem trata anumite leziuni metastatice osoase, leziuni metastatice osoase dureroase și anumite leziuni în artrită. Dar cea mai frecventă utilizare este în carcinomul de prostată, a leziunilor metastatice de prostată, după intervenția chirurgicală și aplicarea tratamentelor hormonale și chimioterapice. De asemenea, cu ajutorul lutețiului-177, putem oferi terapii și pentru metastazele ganglionare, în terapii paliative, pentru a ușura durerea”, descrie utilizarea lutețiului-177 Prof. Dr. Erkan Vardareli din cadrul grupului de spitale ACIBADEM.
3. Galiu-68 PSMA
Această substanță are o valoare deosebită pentru depistarea anumitor cancere de prostată care au recidivat sau în cazul metastazelor prostatice. Galiu-68 PSMA se injectează în corp și, prin scanarea de tip PET-CT, medicii experimentați în medicina nucleară pot pune în evidență antigenul membranar specific prostatic (PSMA), care crește în peste 90 la sută dintre cancerele de prostată.
4. Galiu-68 DOTA-TATE
“Acesta este un agent special folosit în evaluarea tumorilor neuroendocrine care pot apărea la nivelul pancreasului, la nivel gastrointestinal. Și unele tumori care apar la copii precum neuroblastomul, retinoblastomul, blastomul neuroganglionar au afinitate pentru GA-68 DOTA-TATE, la fel și tumori cerebrale de tipul meningioamelor. În plus, anumite tumori pulmonare precum carcinomul pulmonar cu celule mici răspund la acest radiofarmaceutic. Astfel, agenți precum GA-68 DOTA-TATE sau lutețiu DOTA-TATE pot fi folosiți pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor maligne pe care le-am menționat”, spune Prof. Dr. Erkan Vardareli.
5. Iodul radioactiv
“La ora actuală, tratăm pacienții pentru hipertiroidie refractară la medicație, dar și pentru carcinoamele de tiroidă. După intervenția chirurgicală de extirpare a glandei tiroide, putem aplica tratamentele cu iod radioactiv pentru a vedea dacă mai există țesut rezidual, pentru ablația țesutului rămas și pentru metastaze, dacă ele există în ganglioni sau la distanță. Protocoalele care utilizează iodul radiactiv sunt importante pentru follow-up în patologia malignă a tiroidei, pentru a vedea dacă mai există țesut remanent sau dacă se formează metastaze”, descrie utilizările iodului radiactiv Profesorul Vardareli. Pentru detalii despre cum puteți beneficia de evaluările experților ACIBADEM sau ajunge la unul dintre aceste spitale, contactați biroul
oficial ACIBADEM din Iași la numarul +40 739 883 640 , printr-un email la adresa info.iasi@acibadem.com sau direct la sediul din Şoseaua Ştefan Cel Mare şi Sfant Nr. 4, Bloc A 19 / Parter / Exclusive Residence.
Afla acum o opinie şi fii cu un pas mai aproape de sanatatea ta !