LIVE VIDEO – Top exclusiv! Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop într-o specială și emoționantă ediție BZI LIVE
Miercuri, 19 iulie 2023, ora 14.30, este programată o nouă ediţie BZI LIVE. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Romane (via Zoom) va discuta despre rolul și importanța Academiei Române.
Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop s-a născut în satul Sântioana, județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna“ din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI“.
Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaște foarte bine latina medievală, paleografia latină și paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze, în original, izvoarele istoriei medievale. A desfășurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferențiar. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României.
Începând cu anul 2002, este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități. În perioada 1992-2018 a fost cercetător științific și director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Fundației Culturale Române (ulterior Institutul Cultural Român), integrat, din 2007, filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române.
În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, pentru ca în 2010 să ocupe funcția de membru titular, iar din 2018 este președintele Academiei Române. Din 2020 este președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Rezultatele cercetărilor acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop au fost materializate într-un număr impresionant de publicații, peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, dar și peste 500 de studii, articole, recenzii.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.