LIVE VIDEO – TOP ACADEMIC MEDICAL! O nouă ediţie exclusivistă BZI LIVE de impact naţional ce-i are în prim-plan pe marii oficiali ai instituţiilor de învăţământ superior alături de prof. univ. dr. Octavian Crețu, rector Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara

de: BZI.ro
09:36, 20 feb. 2022

O nouă ediţie exclusivistă BZI LIVE luni, 21 februarie 2022, ora 15.00 (via Skype) de impact naţional ce-i are în prim-plan pe marii oficiali ai instituţiilor de învăţământ superior din România alături de prof. univ. dr. Octavian Crețu, rector Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMFT) ”Victor Babeş” din Timişoara

Provocări, puncte forţe şi puncte slabe pentru învăţământul superior în perioada pandemiei

Alături de domnia sa vor fi abordate aspecte legate de: provocări, puncte forţe şi puncte slabe pentru învăţământul superior în perioada pandemiei, învăţământ on-line versus învăţământ clasic respectiv cum a decus pregătirea practică, imperios necesară, pentru un student în domeniile UMFT, strategii, plan de acţiuni şi proiecte (trecut, prezent şi viitor) pentru UMFT Timişoara, finanţarea învăţământului superior, a Cercetării în România şi cum vede acesta starea de fapt şi ce ar trebui îmbunătăţit, internaţionalizare, schimburi academice (studenţi, profesori şi cercetători) în Universitatea pe care o coordonează, proiecte, parteneriate cu instituţii din domeniul medical şi farmaceutic, pe plan naţional şi internaţional. De asemrnea, se preconizează a se elabora o nouă Lege a Educaţiei Naţionale şi o nouă ierarhizare a universităţilor din România! În acest context, acesta va dialog despre asemenea aspecte.
Strategii pentru dezvoltarea instituţiei pe care o coordonează (pe plan academic, studenţesc, infrastructura, resursa umană), rolul internaţionalizării pentru UMF Timişoara, inserţia pe piaţa muncii a studenţilor, condiţia învăţământului superior medical, în lumea contemporană, inovaţie şi creativitate! Ce reprezintă aceşti piloni pentru UMF Timişoara, autonomia universitară şi ideea de Universitate Antreprenorială? Cum vede rectorul timişorean cele două aspecte sau examenul de Rezidenţiat şi dacă trebuie schimbat.

În decembrie 1944 a fost emis Decretul-lege nr. 660 pentru înfiinţarea Universităţii de Vest

În decembrie 1944 a fost emis Decretul-lege nr. 660 pentru înfiinţarea Universităţii de Vest, care, la 30 decembrie ale aceluiași an, a fost semnat de Regele Mihai I. Acest act a fost precedat de Raportul 2414/30.12.1944, semnat de Ştefan Voitec, ministrul Educaţiei Naţionale, Mihail Romniceanu, ministrul de Finanţe, Aurel Leucutia, ministrul Economiei Naţionale şi Daniel Danielopolu, ministrul Sănătăţii şi Asistenţei Sociale. În articolul 1 al Decretului-lege, Universitatea de Vest din Timişoara cuprindea facultăţile de: Drept, Litere și Filosofie, Ştiinţe, Medicina Umană, Medicina Veterinară, Farmacie şi Teologie.

Primul document care consemnează înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Timişoara este Decretul nr. 104 din 17 ianuarie 1945, semnat de Dumitru Bagdasar

Primul document care consemnează înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Timişoara este Decretul nr. 104 din 17 ianuarie 1945, semnat de Dumitru Bagdasar, ministrul Sănătăţii din acea vreme. Dar documentul fundamental care a condus de drept şi de fapt la înfiinţarea Facultăţii de Medicină a fost Legea nr. 361 din 4 mai 1945, care modifică prevederile Decretului-lege de înfiinţare a Universităţii de Vest, în sensul necesitaţilor obiective impuse de formarea în această parte a ţării a unor specialişti în domeniul ocrotirii sănătăţii. Facultatea de Medicină din Timişoara începe să funcţioneze în mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: în anul I cu 412 studenţi, iar în anul II cu 76. Deschiderea festivă a facultăţii, la 18 iulie 1945 a fost primită cu vie satisfacţie. În cuvântul inaugural rostit de decanul facultății, Şerban Brătianu, s-a subliniat importanţa înfiinţării acestui lăcaş de învăţământ medical superior. În primele trei luni (iulie–septembrie 1945) s-au ţinut doar cursuri teoretice: anatomie, fiziologie, chimie, în sala mare şi alte încăperi din clădirea actualei Case a Studenţilor de pe Bulevardul Tinereții (fostul Liceu „Notre-Dame”). O substanţială schimbare a desfăşurării procesului de învăţământ medical s-a produs în octombrie 1945, când facultății i s-a atribuit actualul local – fosta „Banația”, liceu romano-catolic, apoi spital militar sovietic încă din toamnă anului 1944, evacuat în acest scop, la cererea Guvernului.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.