Top 5 sfaturi la ce să fii atent când cauţi chirie

de: alina.tibichi
12:51, 22 sept. 2020

Începutul cursurilor universitare sau angajarea în alta localitate înseamnă o schimbare mare pentru oricine dintre noi. E un pas uriaş în procesul de maturizare. Înveţi să te descurci de unul singur, fără părinţi în preajmă, faci cumpărături singur, răspunzi pentru locuinţa în care te muţi. La ce să fii atent când cauţi chirie? Iată 5 sfaturi pentru chirie şi mutare uşoară.

E şi greu, dar şi plăcut simultan să vezi că te poţi descurca pe cont propriu. Nu doar că mergi la serviciu, dar şi că spaţiul în care locuieşti este al tău pentru o perioadă scurtă. Iar asta înseamnă că trebuie să-l îngrijeşti, să plăteşti facturi şi întreţinere, ba uneori chiar şi să faci anumite reparaţii.

1. Lista cu zonele care trebuie evitate când te muţi în chirie

Dacă nu cunoşti oraşul şi nici nu ai rude sau prieteni acolo, documentează-te pe internet. Caută, mai întâi, denumirile cartierelor, apoi articole de presă despre incidente de acolo. Astfel îţi vei face o idee despre fiecare. Notează pe o foaie cartierele de care e bine să te fereşti. Evită-le, chiar dacă unele anunţuri de chirie de acolo îţi vor părea pomană curată. Aceste sfaturi pentru chirie sunt de folos extrem de multor persoane.
Iată şi alte zone de evitat:

  • căminele de nefamilişti. Vei găsi oameni de treabă, dar şi persoane dubioase. Zonele sunt, în general murdare, clădirile sunt neîngrijite, iar muzică vă fi mereu la maxim;
  • zonele unde se comit multe furturi, chiar şi ziua în amiaza mare;
  • zonele aflate la distanţă mare şi foarte mare de facultate sau de locul de muncă. De ce să pierzi peste o oră în trafic? Distanţă mare nu prea îţi permite nici să te deplasezi pe jos. Cât despre zilele ploioase, îţi va fi foarte greu, chiar extrem de greu, să găseşti un taxi disponibil şi să mai şi ajungi acasă în timp rezonabil (ploaia, în general, paralizează orice oraş).

2. Aspectul zonei spune multe despre cartier

Pentru siguranţă şi liniştea ta, ai nevoie de o zonă cât mai liniştită. Şi ce dacă ţi se pare că e un cartier cu multe persoane în vârstă? Nu trebuie neapărat să te împrieteneşti cu ei. Trebuie, în schimb, să te simţi în siguranţă. Dacă zona sau chiar blocurile din jur sunt urâte, murdare, arata a dărăpănătura, evita cartierul. Foarte probabil că acolo să locuiască persoane dubioase, cu o reputaţie nu tocmai bună, iar muzica şi zgomotele să fie mai mult decât deranjante.

3. Numărul camerelor e important

Vrei să stai în chirie cu un coleg de muncă? Sunteţi mai multe fete şi vreţi să luaţi împreună chirie? Mare atenţie la numărul camerelor din apartament. Pentru 3 persoane nu e recomandat apartamentul SD, adică semi-decomandat. Chiar dacă e utilat cu absolut totul şi arăta foarte bine, gândeşte-te cum te-ai simţi când cineva ar trece pe la tine în camera ca să ajungă în camera lui sau la baie? Şi asta nu o singură dată, ci de câteva ori pe zi. Ideal este că fiecare persoană să aibă camera ei. Astfel, îşi asigură intimitatea necesară.

4. Agentul imobiliar poate să ascundă unele lucruri

AGENTUL IMOBILIAR îţi spune vrute şi nevrute. Te ia prin învăluire şi vorbeşte continuu, numai să-ţi închirieze. În fond, îşi face meseria şi primeşte comision consistent. Chiar dacă îţi dă asigurări că totul e în regulă în locuinţă, verifică tu, citeşte cu atenţie contractul, întreabă-l orice îţi trece prin minte. Nu-l crede pe cuvânt când spune că aragazul, spre exemplu, e defect, dar că urmează în zilele următoare să fie adus unul nou. Putea fi înlocuit până să ajungi tu, posibilul chiriaş. Arată-i că nu eşti o persoană neştiutoare şi vei vedea că îşi va schimba uşor atitudinea.
De asemenea, nu da banii de chirie şi garanţia înainte de a semna un contract, indiferent că e vorba de agent imobiliar sau de persoana fizică. E posibil după ceea nici să nu-ţi mai răspundă la telefon ori, când pleci din chirie, să nu recunoască faptul că ai dat şi garanţie iniţial.

5. Verifică totul în ziua mutării

Respectă această listă cu sfaturi pentru chirie, ca să îţi fie bine în chiria aleasă:

  • verifică absolut totul din casă (electrocasnice, prize, robinete, dus, ferestre, prize). Astfel, ştii sigur ce funcţionează şi ce nu. De asemenea, îi arăţi proprietarului că eşti o persoană matura, cu stăpânire de sine, care se interesează cu adevărat despre locul unde se mută. Aşadar, vorbim despre instalaţia sanitară şi cea termică;
  • asigură-te că ai electrocasnicele esenţiale, şi anume: aragaz, frigider, maşina de spălat. Dacă nu sunt şi eşti tentat să le cumperi, nu e nici o problemă, doar că îţi va fi extrem greu când te vei muta de acolo. Pe lângă bagajele cu haine, vei avea şi electrocasnice;
  • să ai centrală termică. E mult mai rentabil, iar confortul e sporit. Ai căldura şi apa caldă la discreţie;
  • semnează un proces-verbal de dare-primire sau fotografiază locuinţa, ca să fie dovadă cu privire la starea apartamentului. Astfel, te asiguri că proprietarul nu-ţi va cere bani în plus pentru renovare, când vei pleca de acolo;
  • asigură-te că ai mijloace de transport cât de cât aproape;
  • cere voie proprietarului să schimbi yala. Bineînţeles, îi vei da şi lui o cheie nouă. De ce să faci asta? Întrucât e posibil ca fostul chiriaş să încerc să se întoarcă acolo ori, cine ştie, să se răzbune cumva pe proprietar pentru vreo dispută.

După ce te-ai mutat în noua locuință temporară și ai terminat curățenia, începe să o decorezi. Personalizeaz-o cu o sticlă sporul casei, ca să-ți meargă bine, și cu câteva ghivece cu mușcate. Ține cont de aceste sfaturi pentru chirie și, cu siguranță, te vei simți bine în locuința aleasă.

Iată ce observații ne împărtășește vloggerița Andreea Pletoianu despre mutatul de acasă și locuitul în chirie: