Tocănița de mazăre cu legume. De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti felul de mâncare?

de: Corina Birta
12:24, 02 feb. 2023

Tocănița de mazăre cu legume este consistentă și bogată în vitamine. Puteți să adaptați rețeta după gustul dumneavoastră, adăugând legume în funcție de sezon, disponibilitate sau preferințe. Puteți elimina cartofii și adăuga dovlecei, ardei sau țelină, atunci tocănița devine mai „ușoară”.

Iar partea bună este că tocănița se gătește într-o singură cratiță sau oală cu fundul gros și nu trebuie să o amesteci tot timpul, ci doar să adaugi periodic ingredientele. Pentru a pregăti felul de mâncare aveți nevoie de mazăre în cantitate de 150 de gr, varză albă 250 gr, cartofi aproximativ 2 bucăți și o bucată de morcovi. De asemenea, multe gospodine adaugă ceapă, 2 căței de usturoi, 2 roșii și o lingură de pastă de tomate. Pentru gust puteți adăuga verdețuri, frunză de dafin, condimente, sare, piper negru și ulei vegetal.

Tocănița de mazăre. Ce condimente să alegi pentru a obține o aromă delicioasă

Cantitatea de legume și mazăre poate fi luată în funcție de preferințele dumneavoastră. Mazărea galbenă obișnuită poate fi înlocuită cu mazărea verde uscată, care este mai rapidă și are un gust dulce. Cartofii pot fi înlocuiți cu țelină rădăcinoasă, care conține mai puțin amidon și calorii și își păstrează bine forma în astfel de mâncăruri.

Cantitatea de roșii poate fi mărită. La tocană se pot adăuga și alte legume, după dorință, precum ardei grași, diferite tipuri de varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, dovleac, igname, topinambur și altele.

Este recomandabil să folosiți condimentele care vă plac, atunci tocănița va fi delicioasă pentru dumneavoastră. Adaugă de fiecare dată condimente diferite, printre cele mai populare se numără curry, chilli, turmeric, chimen, paprika dulce și afumată, rozmarin, cimbru, oregano. Tocănița se prepară cel mai bine într-o cratiță cu fundul gros sau într-o tigaie.

Cum să tai corect legumele pentru tocană?

Clătiți mazărea, clătiți-o în apă din abundență dacă este necesar și turnați apă clocotită peste ea timp de 30 de minute. Acest lucru scurtează timpul de gătire. De asemenea, puteți înmuia mazărea în apă rece timp de 4-5 ore sau peste noapte.

După ce mazărea a fost înmuiată și s-a umflat, se scurge apa și se clătește mazărea. În timp ce mazărea se umflă, puteți face legumele. Se taie ceapa cubulețe, usturoiul se toacă mărunt și morcovul în rondele, jumătăți de cerc sau felii. Se taie varza și cartofii în cuburi medii, iar roșiile în felii și jumătăți.

Într-o cratiță sau oală mare, se încălzește uleiul vegetal, se adaugă ceapa și morcovul și se sotează până când devin ușor aurii, amestecând tot timpul. Timp de aproximativ 3-4 minute. Apoi se adaugă usturoiul și se prăjește timp de 1-2 minute, până când acesta emite un miros deosebit.

După aceea, adăugați condimentele în tigaie, căliți-le timp de 1 minut și adăugați pasta de tomate. Se amestecă și se gătește încă 2-3 minute. Acest mod de a găti legumele și condimentele ajută ca aromele lor să se dezvolte mai bine. În final, mâncarea va avea un gust mai bun.

De ce factori depinde gătirea legumelor? Cu ce se servește deliciul

Gustați mazărea și cartofii. Acestea trebuie să fie complet fierte, deoarece adăugarea roșiilor în această etapă va opri gătitul. Dacă mazărea și cartofii nu sunt încă gata, fierbeți tocănița la foc mic încă 5-10 minute sub un capac închis și gustați din nou. Viteza cu care se gătesc mazărea și cartofii depinde de soiul lor.

Apoi se sărează și se adaugă piper la tocănița, se pun roșiile, frunza de dafin și se amestecă ușor. Închideți din nou capacul și fierbeți tocănița la foc mic timp de aproximativ 5 minute. Lăsați tocănița să infuzeze, deși nu este necesar, dar are un gust mai bun în acest fel. O tocăniță de legume cu mazăre consistentă și aromată este gata.

La servire, la tocănița de mazăre se mai pune puțin piper și se presară cu ierburi aromatice tocate. Se servește cu pâine proaspătă, salată de legume pentru prânz sau cină. Această tocană este delicioasă dacă este servită cu smântână sau iaurt gros.