Tocăniţă de găină de ţară. Cum gătim cu carne de la țărani

de: BZI.ro
14:00, 28 sept. 2021

Astăzi avem în meniu o tocăniţă de găină de ţară. Se prepară cu ingrediente pe care oricum le ai deja prin bucătărie. În plus, nu trebuie să petreci prea mult timp la cratiţă. Serveşte-o cu o mămăliguţă fierbinte şi o bucățică de ardei iute!

Pentru o tocăniţă de găină de ţară este bine ca şi legumele să fie cât mai bune, bio, chiar din grădină. Doar astfel se simte gustul cu adevărat al cărnii crescute fără hormoni şi tot felul de stimulenţi. Cu alte cuvinte, carnea şi legumele se pun reciproc în evidenţă. Spor la gătit şi poftă bună!

Reţetă de tocăniţă de găină de ţară

Este o reţetă excelentă atât pentru o săptămână de muncă, cât şi pentru weekend în familie.

Ingrediente:

  • 2 pulpe întregi sau orice fel de carne ai în frigider
  • 1 buc. ardei gras roşu
  • 1 ceapă galbenă mare
  • 5-6 căţei usturoi
  • 1 pahar suc de roşii
  • boia
  • piper negru, proaspăt râşnit
  • sare
  • puţin ulei

Mod de preparare:

Mai întâi condimentează carnea cu boia, piper şi sare. Curăță ceapa, usturoiul şi ardeiul. Toaca mărunt ceapa şi pune-o la calit, în uleiul încins. Adaugă bucăţile de carne după câteva minute şi amesteca. Lasă să se întrepătrundă, după care pune usturoiul şi ardeiul. După alte câteva minute adauga sucul de roşii şi 2 căni de apă. Acoperă vasul şi lasă să fiarbă la foc mic. În momentul în care carnea e gata, poţi opri focul. Mâncarea poate avea mai mult sau mai puţin sos, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

Cum gătim cu carne de ţară

Uite câteva reguli care te vor ajuta când vei găti carne de ţară:

  • carnea se spală în apă la temperatura camerei, dar nu e voie să o laşi mult timp în ea;
  • carnea trebuie preparată imediat ce e scoasă din frigider. Cu cât stă mai mult la temperatura camerei, cu atât este expusă bacteriilor şi se accelerează şi procesul de alterare;
  • pentru a se dezgheţa mai repede, clăteşte carnea cu apă rece, după care pune-o într-un vas cu capac şi bag-o în frigider sau las-o în cameră;
  • carnea nu se dezgheaţă în apă, pentru că îşi pierde din gust şi din calităţile nutritive;
  • dacă e carne de la o pasăre bătrână, va fierbe mai repede, dacă o freci cu o bucată de lămâie atât pe exterior, cât şi pe interior;
  • ca să fie mai suculentă și mai fragedă, înainte de a o prăji, împăneaz-o cu bucățele de slănină.

Cum îţi dai seama dacă e pasăre tânără sau bătrână? Uite la ce să fii atent:

  • pasărea tânără are carnea albă, cu vinişoare bine conturate;
  • picioarele la o pasăre tânără sunt acoperite cu solzi mici;
  • cocoşii tineri au mici ridicături rotunde, în loc de pinteni;
  • carnea de la o pasăre bătrână are pielea aspră şi este mai galbenă;
  • picioarele la găina bătrână sunt acoperite cu solzi mari;
  • cocoşul în vârstă are pinteni mari, cartilaginoşi, de până în 2 cm;
  • ca să fiarbă mai repede, carnea de la găina bătrână se ţine în apă cu oţet, mai multe ore;
  • pentru gust mai bun, când o faci la cuptor, poţi să o ungi cu puţină smântână.

Ca să cureţi mai uşor pasărea de pene, cufund-o în apa fierbinte în care ai dizolvat nişte bicarbonat în prealabil. Procedura corectă de smulgere a penelor este de la gât, în sensul invers creşterii penelor.

Carne de la pasăre de vânat – Sfaturi pentru gospodine

Iată sfaturile după care să te ghidezi:

  • în mod normal, carnea de vânat are gust amărui ori vizibil diferit faţă de carnea de pasăre de curte;
  • carnea e bine să fie frecată cu făină de porumb, ca să se cureţe bine;
  • ca să scapi de gustul specific, carnea trebuie ţinută 2-3 ore într-o soluţie de oţet (1 litru de apă cu 1 lingură de oţet), înainte de gătit. În soluţie adaugă ierburi aromatice precum: scorţişoară, boabe de ienupăr, măghiran, coriandru;
  • pentru a deveni mai moale şi suculentă, carnea se ţine în apă rece în jur de o oră, înainte de gătit.

Nu uita: carnea de țară are gust mai bun. Spre exemplu, dacă faci o supă cu carne luată de la țară și găluște de griș, cu siguranță vei primi numai laude.