Tocăniță de ceapă de post și o rețetă de piure așa cum nu ai mai mâncat! Cum poți scoate din banalitate aceste două preparate
Această tocăniță de ceapă de post este consistentă și absolut senzațională. Este foarte bogată în arome sublime de legume și ceapă caramelizată, și are un gust atât de savuros și complex, încât poate fi mâncată ca sos pentru fripturi, dar și ca atare. Dar ceea ce este cel mai minunat, este că această tocăniță poate fi folosită și ca sos pentru piureul de cartofi, orez sau hrișcă! Piureul de cartofi, în special, este o combinație fantastică alături de această tocăniță. Încearcă și convinge-te singur!
Cum să prepari o tocăniță de ceapă de post de te lingi pe degete
Pentru a prepara această senzațională mâncărică de post ai nevoie de 2 cepe roșii medii și 1 ceapă galbenă (tăiate în jumătate și feliate), ulei vegetal neutru pentru călit, 2 căței de usturoi mărunțiți, 1 cană de linte verde, 6 căni de supă de legume, 1 linguriță de cimbru proaspăt, sare și piper negru după gust.
Adăugă uleiul într-o oală mare și încălzește-o la foc mediu-scăzut. Adăugă ceapa feliată și gătește timp de aproximativ 30 de minute, cu capac. Amestecă din când în când, până ce ceapa se înmoaie și se caramelizează ușor, având grijă să nu o arzi. După aceea, adăugă usturoiul mărunțit și călește-l până ce își eliberează aromele, aproximativ un minut. Apoi adăugă toate celelalte ingrediente și lăsă la fiert timp de aproximativ 30-45 de minute, fără capac, până când lintea este complet făcută. Gustă și ajustează condimentele, dacă este necesar.
Cum să obții cel mai aromat piure de cartofi
Dacă dorești să servești tocănița de ceapă de mai sus pe post de sos, aceasta va fi completată de minune de un piure de cartofi pufos. Cu rețeta de mai jos vei obține un piure de vis, mult mai aromat decât cel clasic. Uleiul aromatizat va face o diferență incredibilă, astfel încât vei obține un piure de cartofi de post gustos și cremos, chiar și fără unt, lapte sau smântână. Ingredientele necesare constau în 8 cartofi de mărime medie, 5 linguri de ulei de măsline, 1/2 cană de lapte de soia, 2 căței de usturoi, 1 ardei iute roșu, 1 linguriță de boia dulce și sare, după gust. Opțional, pentru un plus de aromă poți adăuga și 1 lingură de rozmarin, 1 lingură de cimbru uscat, 1 linguriță de nucșoară, 1 lingură de margarină vegană (pentru o cremozitate suplimentară), 1/2 legătură de pătrunjel proaspăt.
Curăță cartofii (poți lăsa și coaja dacă folosești cartofi noi) și taie-i în sferturi. Adaugă-i într-o oală mare cu apă rece. Pune oala la foc mare și adaugă sarea pe măsură ce apa se încălzește. După aproximativ 20-25 de minute, cartofii ar trebui să poată fi străpunși ușor cu un cuțit sau cu o scobitoare, semn că sunt gata.
Între timp, încălzește uleiul de măsline la foc mic împreună cu cățeii de usturoi întregi și ardeiul iute tăiat grosier. Pentru un gust mai intens de usturoi, tăiați usturoiul în bucăți mai mici. Gătește ușor timp de aproximativ 5 minute pentru a aromatiza uleiul. Lăsă-l să se răcească puțin și adaugă boiaua dulce.
Pisează cartofii pentru a obține textura dorită, și adaugă uleiul de măsline aromatizat (scoate usturoiul dacă ai folosit căței întregi, dar lăsă-i dacă ai folosit usturoi pisat, pentru un gust mai intens), laptele de soia, sarea de mare, nucșoara și margarina (dacă o folosiți) pe măsură ce amestecați. Dacă rezultatul final ți se pare prea uscat, adăugați puțin lapte de soia în plus. De asemenea, nu fi prea zgârcit cu sarea, căci aceasta va scoate la suprafață aromele din piureul de cartofi! Îl poți servi cu tocăniță de ceapa sau alături de fripturi sau alte sosuri preferate!