Toate roiesc în jurul acestui tânăr afacerist din Iași. Are un business de succes, iar recent a investit 40.000 de euro de la Uniunea Europeană. „E un domeniu unde este multă muncă” – FOTO/VIDEO

de: Raluca COSTIN
02:00, 23 feb. 2023

Ștefan Claudiu Ungureanu este un tânăr afacerist din Iași care se ocupă de creșterea albinelor. A investit 40.000 de euro, fonduri nerambursabile obținute de la AFIR, într-un proiect apicol pentru dezvoltarea nucleului de rase autohtone (mătci) și modernizarea fermei. Tinerii fermieri au accesat peste 7 milioane de euro, fonduri europene

Ștefan Claudiu Ungureanu este unul dintre tinerii din Iași care au accesat fonduri europene de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea afacerii apicole. Cunoștințele necesare le avea de la părinții săi, apicultori din comuna Scobinți. Inginer agronom, tânărul din Iași a depus proiectul la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și a accesat 40.000 de euro nerambursabili.

Proiectul a fost aprobat pentru dezvoltarea nucleului de rase autohtone (mătci). Mulți apicultori din Iași aleg albina românească, numită și „albina din Carpați”, o rasă autohtonă care s-a adaptat foarte bine condițiilor climatice din România. Această rasă de albine este rezistentă la boli și are o productivitate mare, având și un temperament prietenos. Banii primiți de apicultorul din Iași sunt pentru protejarea raselor autohtone, inclusiv a acestei rase românești.

„Am primit finanțarea în 2021. Banii au fost pentru modernizarea fermei apicole. Sunt lucruri necesare pentru recoltarea mierii, întreținere, lăzi noi. E o afacere de familie, nu e ceva nou pentru mine, toată familia se ocupă de agricultură. Sora, părinții, toți suntem implicați în agricultură. Multă miere o dăm angro la colaboratorii noștri din Iași, în special.

De aceea aș vrea să îmi fac o bază de clienți fizici, cu un magazin, ca să nu mai dau la angro. Acesta ar fi următorul nivel, poate livrări la domiciliu. O să vedem cu va fi și anul acesta. Ar fi mai rentabil, dar și mai multă muncă. Eu lucrez și în vânzări, mă ocup și de apicultură. Încercăm să facem față la toate”, susține Ștefan Claudiu, tânăr fermier.

Ștefan Claudiu Ungureanu, un tânăr afacerist din Iași, se ocupă de creșterea albinelor

 

Banii i-a accesat în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Sute de afaceri au fost deschise în mediul rural cu ajutorul fondurilor europene obținute în cadrul acestei submăsuri. Tinerii din județul Iași au modernizat serele cu legume, au mărit exploatațiile zootehnice și au dezvoltat fermele apicole.

În ultimii ani a crescut interesul ieșenilor pentru dezvoltarea unor afaceri în domeniul apicol. Unii dintre aceștia sunt apicultori cu tradiție, cum este și situația lui Ștefan Claudiu, alții se apucă din pasiune, iar apoi transformă totul într-o afacere de succes.

„E un domeniu unde este multă muncă și eu m-am obișnuit cu asta de la părinții mei. Ei sunt apicultori, fac și puțină agricultură, iar alături de ei și de sora mea vrem să dezvoltăm afacerea de familie. Și aici se poate face totul la un nivel înalt, iar ajutorul primit de la Uniunea Europeană este bine-venit. Noi am muncit și la proiect, am făcut multe drumuri ca să aducem documentele necesare și e important că nu am făcut totul degeaba”, mai spune tânărul fermier.

Un alt apicultor din Iași care și-a transformat pasiunea în afacere este Ion Dascălu, din comuna Tansa.

Producătorul de miere din Iași vrea să deschidă un magazin

 

Acesta are în plan dezvoltarea afacerii prin deschiderea unui magazin unde să vândă mierea și să aibă contact direct cu toți clienții. Speră că anul acesta va fi unul bun din punctul de vedere al producției.

„Spre deosebire de 2021, am avut un an prost în 2022, doar cu 30 la sută producție. Mai ales teiul, care era baza la noi, nu a mers deloc. Sperăm că o să fie un an bun. În cel mai bun an, de la 200 de familii poți să te duci în 5-6 tone pe an, producție. În 2021 au fost vreo 4 tone numai la tei. La salcâm, rapiță e mai puțină miere. Până să primim banii de la AFIR am reinvestit profitul în lăzi și alte lucruri, rame. Nu am așteptat foarte mult să primim banii.

Nu știu câtă miere se mai falsifică în ziua de azi, dar știu că un client care consumă miere frecvent știe să facă diferența între o miere bună și una falsificată. Ca principale caracteristici ale mierii de albine naturale sunt următoarele: doar mierea de salcâm nu se zaharisește, în rest, toate celelalte sortimente, tei, rapiță, polifloră, suferă un proces de zaharisire”, mai spune Ștefan Claudiu Ungureanu, tânăr apicultor.

Interesul pentru atragerea fondurilor europene a fost mare din partea tinerilor ieșeni, astfel că aceștia au investit 7 milioane de euro în afacerile din mediul rural.

Pe de altă parte, Ștefan Claudiu Ungureanu, un tânăr afacerist din Iași, mai spune că domeniul apicol poate fi atractiv pentru investitori.