Toate informațiile despre cumulul pensie cu salariu

de: cristian.george
11:48, 05 dec. 2023

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat a fost declarată neconstituțională. Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a subliniat că această interdicție încalcă dreptul fundamental la muncă, garantat de Constituție.

Pe de altă parte este bine să amintim faptul că pensia de handicap gradul 1 poate fi cumulată cu orice altă pensie, inclusiv cu pensia de limită de vârstă, neavând vreo restricție în acest sens.

CCR a votat împotriva interzicerii cumulului pensie cu salariu

Judecătorii Curții Constituționale au votat în unanimitate în favoarea neconstituționalității legii, în urmă mai multor amânări succesive care au avut loc după sesizarea făcută de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Marian Enache, președintele CCR, a explicat: „Curtea Constituțională a considerat că dispozițiile criticate, referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul, încalcă dreptul fundamental la muncă garantat de Constituție. În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituționale, conform articolului 147 din Constituția României”.

Astfel, legea revine în Parlament pentru a fi ajustată în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale, conform declarațiilor lui Marian Enache. Așadar, pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie pe care o primesc, AU POSIBILITATEA să cumuleze pensia cu venituri provenite din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, conform reglementărilor din Codul fiscal, fără a fi restricționați de nivelul acestor venituri.

Consilierii locali și județeni au dreptul să cumuleze veniturile provenite din exercitarea mandatului cu orice categorie de pensie pe care o dețin. De asemenea, persoanele care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă AU POSIBILITATEA să cumuleze pensia cu venituri obținute din activități dependente și activități independente, conform reglementărilor din Codul fiscal, indiferent de valoarea acestor venituri.

Ca o paranteză, amintim că, pe lângă pensia de limită de vârstă, poți incasa și pensia de handicap gradul doi, dar și pensia de handicap grad 1, fără limită de vârstă.

Ce spune mai exact legea?

În esență, legea declarată neconstituțională restricționa dreptul anumitor categorii profesionale bugetare, inclusiv magistrații, de a beneficia simultan de pensie și alte venituri obținute prin angajare în sectorul public. Versiunea adoptată de Parlament conținea deja mai multe excepții. Astfel, conform legii declarate neconstituțională de CCR, membrii Academiei Române, conducătorii Băncii Naționale a României, parlamentarii, angajații Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) aveau dreptul să cumuleze pensia cu salariul.

Decizia de neconstituționalitate a fost luată după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat Curtea Constituțională (CCR) pe 29 iunie în privința modificărilor aduse legii privind pensiile de serviciu și a legii privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au fost adoptate de Parlament pe 28 iunie.

În luna august, CCR a declarat neconstituționale mai multe prevederi ale legii privind pensiile speciale, care încerca să implementeze reforme solicitate de Comisia Europeană și Banca Mondială sau angajamentele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, judecătorii au decis că este constituțional să se aducă modificări pensiilor de serviciu ale altor categorii de bugetari (cum ar fi polițiști, militari, diplomați), dar este neconstituțional să se facă schimbări în privința pensiilor magistraților.