Toate băncile din România vor fi obligate să facă asta! Când intră în vigoare noua lege
Toate băncile din România vor fi obligate să facă asta! A fost pus în dezbatere publică un proiect care va impune băncilor un sistem de alertă pentru clienții ale căror conturi sunt în pericol. Iată când intră în vigoare noua lege.
Toate băncile din România vor fi obligate să facă asta!
Din 2025, băncile ar putea fi obligate să dispună de un sistem informatic complex și modern. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de lege care va impune platformelor informatice ale băncilor și instituțiilor de creditare criterii de avizare pentru funcționare. Banca Națională a României va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației utilizate de bănci. Totodată, băncile vor fi obligate să furnizeze clienților informații detaliate despre sistemele informatice pe care le utilizează și despre măsurile de securitate aplicate pentru protecția datelor.
Clienții băncilor vor fi notificați despre eventualele căderi ale sistemului informatic al băncii respective prin intermediul aplicațiilor bancare și chiar prin SMS-uri. Noua lege prevede că incidentele informatice trebuie raportate autorităților competente, iar clienții afectați trebuie informați. Proiectul de lege este programat să intre în vigoare începând cu 17 ianuarie 2025 și are ca obiectiv transpunerea unei directive europene relevante în legislația națională.
Ce schimbări vor fi în sistemul bancar
Noul proiect de lege va impune următoarele obligații băncilor:
- Dezvoltarea unui cadru de administrare a activității instituțiilor de credit pentru a respecta cerințele privind sistemele informatice, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2022/2554.
- Includerea explicită a riscurilor identificate în cadrul testării rezilienței operaționale digitale în procesul de supraveghere și evaluare efectuat de BNR, în calitate de autoritate competentă pentru supravegherea prudențială a instituțiilor de credit.
- Furnizarea de informații la cerere către BNR de către furnizorii terți de servicii în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), la care instituțiile de credit au externalizat anumite activități.
În situația în care băncile vor fi sancționate administrativ pentru incidente sau deficiențe în sistemele informatice, BNR va publica aceste sancțiuni pe site-ul său.
O altă lege vizează domeniul bancar. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Anul 2024 a adus o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.
Astfel, banca trebuie să ia măsuri concrete de îmbunătățire a relației contractuale cu clientul care întâmpină dificultăți de plată, înainte de a iniția executarea garanțiilor. Chiar dacă băncile veneau și până la apariția acestei ordonanțe cu măsuri de redresare și restructurare, actul normativ evidențiază în mod distinct această obligație. Vestea este bună atât pentru consumatori, cât și pentru bănci, deoarece nicio instituție de credit nu-și dorește să aibă clienți aflați în executare silită. Orice client neperformant înseamnă costuri suplimentare pentru o bancă: cu constituirea de provizioane, cu cheltuieli de executare, cu administrarea acestor credite neperformante.