Toamna aceasta vine cu un mare festival internațional la Iași

de: Valentin Hutanu
02:00, 19 sept. 2022

În această toamnă, timp de 10 zile (1-9 octombrie 2022, cu un Prolog showcase Teatrul „Luceafărul” pe 30 septembrie), invitați din 18 țări, precum Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria și SUA, vor fi implicați în 150 de evenimente găzduite de 20 de spații din oraș. Aceasta este harta statistică a celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași

Toamna aceasta, de-a lungul a 10 zile (1-9 octombrie, cu un Prolog showcase Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” pe 30 septembrie 2022), invitați din 18 țări, precum Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria și Statele Unite ale Americii, vor fi implicați în 150 de evenimente găzduite de 20 de spații din oraș. Aceasta este harta statistică a celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI).

Toamna aceasta vine cu un mare festival internațional la Iași

În exclusivitate națională, spectacolul „Maidan Inferno – Mister stadal” vine la Iași de la Dnipro (Ucraina), de la Teatrul Academic de Dramă și Comedie care l-a coprodus cu „Cie Collapse” Lyon. Acest spectacol s-a repetat din septembrie 2021 până la sfârșitul lunii februarie 2022, când a început războiul. Textul e scris de Neda Nezhdana și se încheie cu replica „libertatea sau moartea”. Expresia e asociată cu Revoluția Franceză, dar, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, exprimă convingerea unei generații care luptă curajos pentru democrație și independență. „Maidan Inferno” se joacă pe 1 octombrie, de la ora 19:00. A da ocazia artiștilor ucraineni să îl urmărească reprezintă, pe lângă actul estetic în sine, unul de solidaritate cu artiștii care continuă să-și facă profesiunea chiar și sub asediul armelor. Spectacolul va fi urmat de o discuție între spectatori și artiști pentru a le arăta că nu sunt uitați, că vrem ca teatrul să fie, în continuare, un semn al vieții în normalitate.

O scrisoare pierdută în concert” reprezintă viziunea Adei Milea în privința piesei pe care o știm încă de la școală

„Caragiale necanonic” e o secțiune a programului care se concentrează asupra aducerii în atenție a celor 170 de ani trecuți de la nașterea lui I.L. Caragiale.

O scrisoare pierdută în concert” reprezintă viziunea Adei Milea în privința piesei pe care o știm încă de la școală. A lucrat-o scenic alături de echipa de la Teatrul Național Cluj-Napoca și se va juca pe 8 octombrie, ora 19:00. O expoziție de benzi desenate, reprezentând translarea grafică a piesei de Mihai I. Grăjdeanu, va putea fi văzută în foaierul Teatrului „Luceafărul” pe toată durata Festivalului. Două ateliere – „Umorul lui Caragiale în benzi desenate” – îi vor iniția pe curioși în secretele acestei forme de expresie artistică și îi vor apropia de opera dramaturgului. „O noapte furtunoasă” e o montare care, în primăvară, a adus poliția la sediul independenților timișoreni, dar și o amendă pentru tulburarea liniștii publice. Să vedem ce li se va întâmpla la Iași! Țara cea mai îndepărtată de unde vin două spectacole, anul acesta, este Mexic.

Compania „Cabezaenespiral” va susține o serie de reprezentații cu „Ploaia de vise” și „Ziua păpușilor”, aducând în FITPTI elemente ale culturii sud-americane.

Toate spectacolele din străinătate care vor fi reunite în agenda FITPTI sunt în exclusivitate în România

„«Teatru VR» va fi prezentat de Teatrul «Basca» din Timișoara (Turnul.#Următorul nivel) într-o cafenea, asociind arta teatrală și noile tehnologii cu socializarea citadină. New media și aplicațiile de socializare dețin prim-planul și în «#acedesiguranta@tiktok», un spectacol realizat de Bobi Pricop, coprodus de Teatrul Național «Marin Sorescu» Craiova, Teatrul «Andrei Mureșanu» Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Nord Satu Mare”, precizează Oltița Cîntec, teatrolog, curatorul FITPTI. Pentru copiii sau adulții cu diferite dizabilități, programul include spectacolul „Închide ochii și ai să vezi mai bine, într-un format accesibilizat acestor categorii către care FITPTI se deschide. Toate spectacolele din străinătate care vor fi reunite în agenda FITPTI sunt în exclusivitate în România, acum, la FITPTI. Iar cele din România sunt susținute în premieră în oraș, tocmai pentru a da evenimentului aura de sărbătoare pe care o merită.

Așadar, toamna aceasta vine cu un mare festival internațional la Iași.