Titus Corlățean acuză încălcarea pricipiilor democratice în cazul încercării de demitere a Avocatului Poporului
Titus Corlățean acuză încălcarea pricipiilor democratice în cazul încercării de demitere a Avocatului Poporului. Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, cerută de PNL, ajunge în atenția forurilor europene. Senatorul Titus Corlăţean a atras atenţia Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la o serie de evoluţii „îngrijorătoare” din punct de vedere democratic înregistrate în România, între care „procedura abuzivă” declanşată de partidul de guvernământ pentru destituirea Avocatului Poporului.
Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Senatului şi membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a participat în această săptămână la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie.
Pe ordinea de zi a acestei reuniuni a figurat, printre altele, proiectul de raport cu tema „Democraţiile în faţa pandemiei de COVID-19” (raportor – Ian Liddell Granger, Marea Britanie, Grupul Conservatorilor Europeni şi Alianţei Democraţilor), document care îşi propune în esenţă o analiză a modului în care autorităţile din statele membre ale Consiliului Europei au gestionat această criză sanitară, precum şi funcţionarea instituţiilor democratice, inclusiv cu privire la rolul parlamentului în prezervarea regulilor democratice în această perioadă, se menţionează în comunicat.
Titus Corlățean acuză încălcarea pricipiilor democratice în cazul încercării de demitere a Avocatului Poporului: Puseuri de abuz de putere
Titus Corlăţean a avut o intervenţie pe marginea acestui subiect, în care a atras atenţia asupra situaţiilor specifice din statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv cu privire la o serie de evoluţii îngrijorătoare din punct de vedere democratic înregistrate în România şi generate de conduita nedemocratică şi tentaţia abuzului de putere din partea Guvernului.
„A subliniat totodată rolul important care revine Parlamentului de a temporiza aceste puseuri de abuz de putere din partea Executivului şi de restrângere exagerată a liberului exerciţiu al drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Şi-a exprimat în acelaşi timp dezaprobarea faţă de lipsa de informare a Parlamentului cu privire la măsurile luate de Guvern şi modul netransparent de comunicare de către autorităţile responsabile a situaţiei reale a persoanelor testate pentru noul coronavirus”, se arată într-un comunicat al Senatului.
Senatorul PSD a relevat atacurile politice inacceptabile ale primului ministru şi ale partidului de guvernământ la adresa unor instituţii independente fundamentale ale oricărei democraţii, cu referire specială la atacurile politice îndreptate împotriva Curţii Constituţionale, respectiv Avocatului Poporului.
Puterea, deranjată de exercitarea independentă a competenţelor Avocatului Poporului
În acest sens, s-a referit la procedura abuzivă declanşată de partidul de guvernământ pentru destituirea în Parlament a Avocatului Poporului. În context, el a menţionat că atacurile politice se explică prin exercitarea independentă a atribuţiilor legale de control constituţional de către Curtea Constituţională, care a declarat neconstituţionale mai multe măsuri adoptate de Guvern în perioada pandemiei.
Mai mult, în opinia senatorului Corlăţean, exercitarea independentă a competenţelor Avocatului Poporului de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, încălcate în mod repetat de către Guvern, a generat o profundă nemulţumire din partea guvernanţilor. Aspectele semnalate de senatorul Corlăţean au trezit preocuparea membrilor comisiei şi vor fi examinate şi preluate de parlamentarul britanic care urmează să îşi finalizeze proiectul de raport.
PNL a depus, luni, la Parlament, cererea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului.