Titularizare 2022: Astăzi, candidații ieșeni susțin proba scrisă. Care este procedura de concurs

de: Andreea Timofte
02:00, 13 iul. 2022

Proba scrisă a examenului de titularizare 2022 se desfășoară astăzi, 13 iulie 2022, potrivit calendarului oficial. Ministerul Educației a trimis către inspectoratul școlar o procedură privind desfășurarea probei scrise a concursului de ocupare a posturilor didactice. Candidații ieșeni trebuie să știe care sunt regulile impuse.

Rezultatele probelor practice și ale inspecțiilor speciale la clasă au fost afișate de Ministerul Educației. În urma acestor probe, candidații au fost admiși pentru proba scrisă.

Candidații ieșeni trebuie să știe care sunt regulile impuse

Procedura de concurs a examenului de titularizare 2022

Pe 19 iulie vor fi anunțate rezultatele iniţiale

Potrivit metodologiei concursului, proba scrisă începe la ora 9:00. Candidații vor fi prezenți în sala de concurs, cel mai devreme la orele 7.00 și cel mai târziu la orele 8.00. Candidații care nu sunt prezenți în sală înainte de a fi deschis plicul cu subiecte nu mai pot susține proba scrisă. În toate sălile de concurs vor fi instalate camere audio-video de supraveghere.

În procedură se arată că pe foaia tipizată, candidații completează, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, copiind formularea din subiectul primit”.

Candidații nu pot avea asupra lor, în sala de concurs, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive sau mijloace care intermediază sau facilitează comunicarea la distanță, precum şi alte obiecte sau materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea concursului în condiții de legalitate, echitate şi obiectivitate. Conform procedurii trimise inspectoratelor școlare, candidaţii au obligaţia de a redacta lucrarea scrisă cu cerneală sau pix de culoare albastră. Desenele sau graficele se pot realiza şi cu creion negru.

“Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a căror cerneală se poate șterge. În cazuri excepţionale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoțit obligatoriu de unul dintre profesorii asistenți până la revenirea în sala de concurs. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu se prelungeşte”, au precizat reprezentanți ai Ministerului Educației în procedura publicată.

Cei care din motive de sănătate sunt obligați să părăsească sala de concurs pot solicita anularea lucrării. În această situație se încheie un proces-verbal semnat de responsabilul de sală şi profesorii asistenți. Candidații nu vor părăsi sala de concurs dacă au asupra lor subiecte de examen, foi tipizate, coduri de bare sau ciorne.

Anularea unei lucrări este determinată de înscrierea numelui candidaţilor sau a altor nume proprii (inclusiv denumiri de unități de învăţământ) care nu au legătură cu cerințele subiectului în afara spațiului care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise, potrivit procedurii.

Anularea unei lucrări este determinată de înscrierea numelui candidaţilor sau a altor nume proprii

Calendarul activităților următoare

Candidații nu vor părăsi sala de concurs dacă au asupra lor subiecte de examen

Pe 19 iulie vor fi anunțate rezultatele iniţiale, apoi, în perioada 19-21 iulie se depun contestațiile. Soluţionarea contestațiilor are loc între 21-26 iulie 2022, după care profesorii vor afla rezultatele finale pe 27 iulie 2022.

Ulterior, încep ședințele de repartizare în următoarea ordine: 29 iulie, ședința de repartizare a candidaților care au obținut note peste 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecție în acest an, pe posturi titularizabile, pe perioadă nedeterminată, mai departe, pe 1 august va avea loc ședința de repartizare a candidaților angajați pe perioada viabilității postului, care au obținut note peste 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecție în acest an, pe postul pe care sunt deja angajați pe viabilitate, pe perioadă nedeterminată.

În perioada 18-19 august, se va susține ședința de repartizare a candidaţilor care au obținut medii peste 7 la concursul din acest an, pe posturi netitularizabile, pe perioadă determinate.

Ulterior, ședința de repartizare a candidaților care au obținut medii între 5 și 7 în între 23-24 august sesiunea 2022, precum și a celor care au depus dosare de participare cu rezultate din anii anteriori, pe posturi netitularizabile, pe perioadă determinată.

Amintim că examenul de titularizare 2022 oferă oportunitatea de angajare a candidaților într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza, deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor, deci pentru angajarea pe perioadă determinată candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.