Tiraspolul transmite că a doborât o dronă cu explozibil care avea ca țintă infrastructura radio-TV din Transnistria

de: BZI.ro
19:58, 03 mai 2022

Autoritățile republicii autoproclamate Transnistria susțin că au reușit să doboare o dronă cu explozibil, care avea ca țină un hambar în care au fost instalate mecanisme pentru răcirea transformatoarelor centrului de radio și televiziune.

Potrivit unui mesaj postat de Ministerul transnistrean de Interne, în timpul nopții a fost descoperită în Maikan drona care a fost ulterior neutralizată.

Care sunt dimensiunile echipamentului

Sursa citată susține că echipamentul avea un diametru de un metru și jumătate și era asamblat din mai multe componente, putând să transporte 20 de kilograme pe o distanță de 30 de kilometri.

„Drona avea atașat un recipient de plastic de cinci litri care conținea un lichid maro necunoscut și o cutie de plastic de aproximativ 60 cm lungime și 25 cm în diametru, care conținea 2 kg de plastidă. Explozivii erau încărcați cu detonatoare. Întreaga structură a fost pusă pe un dispozitiv radio, care trebuia să funcționeze de la distanță”, potrivit mesajului postat pe Telegram.

Drona ar fi fost lansată de către ucraineni

Tiraspolul susține că, potrivit experților, drona a fost lansată din partea ucraineană.

Pe 25 aprilie, mai multe explozii au fost raportate în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei.

Mai multe explozii au avut loc în Transnistria la sfârșitul lunii aprilie

Pe 26 aprilie, Ministerul de Interne al Rusiei a acuzat marți că „persoane neidentificate” au aruncat în aer un centru radio din Transnistria care retransmitea programe rusești, a relatat TASS, una dintre agențiile de presă ale Moscovei.

Tot pe 26 aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău convocate în urma exploziilor care au avut loc în Transnistria că datele pe care le are la acest moment arată că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

„Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a spus Maia Sandu, arătând că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.