Tiramisu cu caramel. Un desert care îți va încânta papilele gustative
Pentru iubitorii de deserturi rafinate, aromate și cremoase putem face un tiramisu cu caramel. Acest desert este ideal de servit la orice masă, alături de alte delicii. Savurosul tiramisu cu caramel se face rapid, cu doar câteva ingrediente și un strop de imaginație. Iată un desert care îți va încânta papilele gustative.
Tiramisu cu caramel
Dacă vrem să ne răsfățăm papilele gustative cu un desert cremos, însiropat și gustos, putem face un tiramisu cu caramel. Acesta este pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta clasică, succesul culinar va fi garantat.
Tiramisu cu caramel este ideal de pregătit și la masa de Crăciun sau de Revelion alături de alte bucate alese. Pe lângă acest desert aromat putem face pentru cei dragi și un pandișpan cu lapte. Pandișpanul merge servit la orice masă, chiar și dimineața, la micul dejun, alături de o cafea aromată.
Pentru iubitorii de deserturi pufoase și aromate putem pregăti și o negresă cu ciocolată. Aceasta le va aminti celor dragi de vremea copilăriei și de rețetele bunicii. Tiramisu cu caramel este alegerea perfectă pentru orice ocazie. Desertul va fi o adevărată încântare pentru toți cei de la masă.
Rețeta cu care vei obține un desert irezistibil
Pentru un tiramisu cu caramel vom avea nevoie de 50 g de pișcoturi, 3 căni de cafea, 50 ml de lichior Amaretto. Pentru cremă vom folosi 500 g de mascarpone, 6 gălbenușuri, 150 g de zahăr, 50 ml de lapte, 350 ml de frișcă și 15 g de gelatină. Pentru caramel vom avea nevoie de 125 g de zahăr, 35 g de unt și 80 ml de smântână. Pentru stratul de ciocolată vom avea nevoie de 150 g de ciocolată neagră, 70 ml de frișcă, iar pentru a pregăti nuci caramelizate vom folosi 80 g de zahăr și 160 g de miez de nucă.
Mai întâi vom pregăti crema de caramel. Într-o cratiță se pune zahărul și se lasă la caramelizat. Se ia cratița de pe foc și se adaugă smântâna apoi se mai pune oala pe foc timp de 2 minute. Când este gata, se lasă caramelul la răcit. Pentru cremă vom mixa gălbenușurile cu zahărul și laptele apoi se pune crema la fiert pe baie de aburi. Se amestecă foarte bine apoi se ia crema de pe foc și se lasă la răcit. Se hidratează gelatina în 100 ml de apă rece. Gălbenușurile se mixează cu mascarponele până se obține o cremă fină. Separat se mixează frișca.
Se pregătesc 2 tăvi de chec. Se tapetează cu hârtie de copt și se așază un strat de pișcoturi însiropate în cafea amestecată cu lichior Amaretto. Ciocolata topită se amestecă cu frișca lichidă apoi se toarnă peste pișcoturile din tavă.
Se pun tăvile la rece până se întărește ciocolata. Gelatina topită pe baie de aburi se amestecă cu crema de mascarpone apoi se adaugă și frișca și se mixează foarte bine. Crema obținută se pune peste pișcoturile cu ciocolată. Se mai pune un strat de pișcoturi însiropate apoi se mai pune un strat de cremă și din loc în loc caramel. Deasupra vom pune nucile caramelizate. Se pune prăjitura la frigider pentru câteva ore apoi se porționează pentru a fi servită.
Tiramisu cu caramel este aromat, gustos și ideal de servit la mesele festive. Acest desert este o adevărată încântare pentru toți cei de la masă.