Tinitus și metodele de tratament. Cu afectează patologia auzul?

de: BZI.ro
13:20, 16 mart. 2023

Pentru tinitus există mai multe metode de tratament. Tinitus reprezintă senzația de țiuit, bâzâit, șuierat, fluierat sau alte sunete în ureche. Acesta poate fi constant sau intermitent și de volum variabil. Adesea este cel mai bine resimțit în liniște.

Rareori, zgomotul din ureche este sincronizat cu bătăile inimii și devine pulsatoriu. Afecțiunea poate fi cauzată de o varietate de patologii ale organului ORL, ale creierului sau ale altor sisteme de organe și, prin urmare, trebuie să fie diagnosticată și tratată de un specialist. Tinitusul sau țiuitul în urechi este o patologie foarte frecventă care afectează aproximativ unul din cinci adulți. De obicei, provoacă doar disconfort, dar uneori poate interfera cu concentrarea și cu somnul normal. Ca urmare, pacientul se confruntă cu un stres constant, ceea ce are un efect negativ asupra relațiilor personale și asupra muncii.

Tinitus și tratament medicamentos pentru ameliorarea țiuitului din ureche

Nu este neobișnuit ca pierderea auzului să fie asociată cu această afecțiune, chiar dacă ea nu provoacă această consecință în sine. Multe persoane cu tinitus aud perfect bine. Uneori, acestea dezvoltă o sensibilitate crescută la sunete, hiperacuzie, astfel încât trebuie să ia măsuri pentru a limita zgomotul extern.

În unele cazuri, anomalia dispare atunci când cauza, cum ar fi otita medie sau un dop în ureche, este îndepărtată. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca zgomotul din ureche să persiste chiar și după tratament. De asemenea, este recomandabil să consultați un medic cât mai curând posibil dacă vă confruntați cu zgomote în ureche. Tratamentul într-un stadiu incipient este mult mai eficient.

Pacientul ar trebui să fie examinat și tratat de un otorinolaringolog și de un neurolog. Tratamentul tinitusului depinde de cauza acestuia. În acest scop se folosesc diferite tehnici, de exemplu medicamente, inclusiv sedative și calmante, precum și tranchilizante și neuroleptice. Multe persoane administrează medicamente care îmbunătățesc fluxul sanguin către organul auditiv.

Este bine să știți că nu este neobișnuit ca tinitus să persiste în ciuda tratamentului. Dacă acesta este cazul, este indicată psihoterapia pentru a ajuta pacientul să facă față problemelor cauzate de disconfort. Există, de asemenea, o nouă direcție pentru a ajuta astfel de pacienți, terapia de reeducare.

Cele mai prescrise medicamente pentru prevenirea pierderii auzului

Printre cele mai prescrise medicamente se numără Vinpocetină, Cinnarizină, preparate din ergot, Predictal și Ginkgo biloba. De asemenea, multe persoane administrează Betahistina și vitaminele B pentru ameliorarea deranjului.

Pentru a evita pierderea auzului sunt prescrise și diverse proceduri precum fizioterapia. Aceasta presupune terapie cu lumină, UHF, diatermie, ionoforeză și ultrasunete. Mecanoterapie reprezintă suflarea balonului Politzer, pneumomassaj, masaj auricular, masaj în zona gulerului cervical, masaj vibro și acustic.

În plus, multe persoane apelează la biofeedback și reflexoterapie pentru a calma senzațiile neplăcute cauzate de tinitus. Unii medici recomandă utilizarea de aparate auditive, stimularea nervului auditiv, plasarea unui implant cohlear, care înlocuiește funcția celulelor auditive deteriorate și intervențiile neurochirurgicale.

Modificări ale stilului de viață, schimbări în carieră pentru a limita expunerea la sunete externe reprezintă o parte importantă a tratamentului. Utilizarea de generatoare de sunet care produc așa-numitul zgomot alb pentru a distrage atenția de la senzația de tinitus. Pacientul trebuie să evite utilizarea excesivă de cofeină, aspirină și administrarea de antibiotice aminoglicozide.