Tinerii fermieri din Iași primesc o nouă subvenție de la APIA. Instituția pregătește plățile pentru beneficiarii care aduc documentele

de: Raluca COSTIN
02:00, 04 sept. 2024

Tinerii fermieri din Iași primesc o nouă subvenție de la APIA, sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF). Acesta presupune acordarea unei plăți decuplate de producție, pe hectarul eligibil declarat de tânărul fermier. Agricultorii primesc 46 de euro la hectar dacă aduc mai multe documente la APIA, până la finalul lunii septembrie 2024

Fermierii din Iași care au vârsta până în 40 de ani și vor să obțină o nouă subvenție trebuie să depună mai multe documente la sediul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Agricultorii primesc 46 de euro la hectar, în cadrul sprijinului complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF). Intervenția CIS-YF contribuie la creșterea veniturilor acestora după perioada de instalare și ulterior. Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 12.880.000,00 euro. Sunt eligibile la plată doar primele 50 ha din orice fermă, indiferent de dimensiunea maximă. Tânărul fermier care este instalat prima dată ca șef al exploatației poate primi subvenția de la APIA.

Tinerii fermieri din Iași primesc o nouă subvenție de la APIA

Astfel, cei are solicită subvenția în perioada de programare PAC 2023-2027 au termen limită de solicitare a plății de maximum 24 de luni de la instalare, ca tânăr fermier în mediul rural (înființare fermă) cu respectarea cumulativă a condițiilor de eligibilitate. Cei care beneficiază de această plată nu mai pot solicita sprijinul complementar pentru venit al acestei intervenții în perioada 2025-2027. Tinerii fermieri din Iași care vor o nouă subvenție de la APIA trebuie să depună mai multe documente la sediul instituției, până la 30 septembrie 2024.

Astfel, trebuie să aducă diplomă/certificat pentru dovedirea absolvirii a cel puţin un curs de iniţiere în domeniul agronomic acreditat, eliberată/eliberat de un formator autorizat, potrivit legislației în vigoare (conform Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, privind formarea profesională a adulților cu completările și modificările ulterioare) sau de către Agenția Națională pentru Consultanță Agricolă sau Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, diplomă/certificat/adeverinţa pentru dovedirea absolvirii unei forme de învăţământ agronomic, respectiv, şcoală profesională, liceu, facultate, cursuri postuniversitare, doctorale etc. sau certificat de competenţe profesionale pentru dovedirea deţinerii de competenţe profesionale în domeniul agronomic, eliberat de un formator autorizat. Interesul ieșenilor pentru accesarea fondurilor europene este ridicat.

Tinerii din Iași deschid afaceri cu fonduri europene, în mediul rural

Pentru a dovedi experiența din domeniul agricol, tinerii fermieri trebuie să aducă un document eliberat de un angajator situat pe teritoriul naţional sau al altui stat pentru dovedirea experienţei practice în activitate agricolă de cel puţin 12 luni, acumulată în ultimii 10 ani, în cadrul unei exploataţii agricole. Ieșenii care au vrut să se instaleze ca tineri fermieri au primit o parte din banii alocați intervenției DR 30 – Instalarea tinerilor fermieri, din noul plan strategic derulat de AFIR. Beneficiarii au primit peste 2.000.000 de euro, iar următorii bani vor fi virați în conturi până la finalul acestui an. La nivel național, a fost plătită suma totală de 41.000.000 de euro.

Ieșenii care au depus proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare, pentru a primi fondurile europene. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Tinerii fermieri din Iași care au accesat fonduri europene primesc o nouă subvenție de la APIA.