Tinerii fermieri din Iași primesc fonduri europene pentru înființarea afacerilor din mediul rural

de: Raluca Costin
02:00, 09 mai 2022

Tinerii fermieri din Iași vor investi 260.000 de euro, fonduri europene, în afaceri cu legume sau ferme zootehnice. Un prim raport de selecție a dosarelor depuse anul trecut, în submăsura 6.1, a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Ieșenii care au depus cereri de finanțare în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri –, în perioada 27 septembrie 2021 – 26 noiembrie 2021, vor primi în total fonduri europene în valoare de 260.000 de euro, pentru cele șase proiecte eligibile la finanțare. Fiecare proiect valorează 50.000 sau 60.000 de euro. Tinerii care vor să se instaleze ca fermieri vor înființa afaceri în domeniul legumicol și zootehnic, în mediul rural. Din cele 16 dosare depuse de ieșeni, șase au fost aprobate la finanțare, patru sunt neeligibile, iar șase sunt în curs de evaluare. Tânăra Crina Mădălina Trofin, din comuna Stolniceni Prăjescu, va primi 60.000 de euro pentru a înființa sere moderne, unde va cultiva legume de sezon.

De asemenea, tot în domeniul legumicol va investi banii europeni Alexandru Gabriel, din comuna Brăești. Tânărul fermier va primi de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri europene în valoare de 50.000 de euro. Tinerele Dumitrița Petrița și Ana Florea, din comunele Holboca și Stolniceni Prăjescu, vor investi 50.000 de euro fiecare în afacerile din mediul rural. Un singur proiect în valoare de 50.000 de euro a fost aprobat pentru înființarea unei ferme cu vaci, în județul Iași.

Tinerii fermieri din Iași vor încasa banii europeni în acest an

Beneficiarii din Iași care au primit confirmarea că au fost eligibili la finanțare trebuie să semneze contractele de finanțare în trei luni de la primirea deciziei. După ce semnează documentul, AFIR virează prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută. Dacă aceștia îndeplinesc clauzele asumate în planul de afaceri în ceea ce privește dezvoltarea fermei, în maxim trei ani, primesc și a doua tranșă din suma aprobată la finanțare.

Proiectele nefinanțate, care au fost depuse de ieșeni în anul 2021, sunt ale lui Ionuț Lungu, din Chiperești, cel depus de Gabriela Nistor, din Cotnari, Petronela Rusu, din Dagâța, și Vasile Bădic, din Gropnița, care au solicitat 200.000 de euro. Interesul pentru accesarea fondurilor europene destinate tinerilor fermieri au fost epuizate înainte de termen, în anul 2021.

Ieșenii au înființat cu banii de la AFIR sere cu legume și ferme zootehnice

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii trei ani au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care, în ultimii ani, a atras investitori. Astfel, o parte din cei care investesc fondurile nerambursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale.

Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos și au primit banii europeni. Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume. O nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru tinerii fermieri din Iași ar putea fi deschisă în anul 2023.