Tinerii fermieri din Iași investesc în micile afaceri din mediul rural 250.000 de euro, fonduri europene obținute de la AFIR în anul 2020

de: evelina.chitoroaga
02:00, 08 dec. 2020

Tineri fermieri din Iași care au depus proiecte la AFIR în anul 2020 au obținut noi fonduri europene necesare dezvoltării unor afaceri, din mediul rural. Antreprenorii au solicitat 50.000 de euro fiecare, fonduri nerambursabile, pentru a investi în ferme zootehnice sau vegetale. Prima tranșă de plată din suma totală va intra în conturile fermierilor din Iași până la sfârșitul anului 2020. AFIR a plătit deja câteva milioane de euro beneficiarilor fondurilor acordate în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”

Agricultorii din Iași care au cumulat punctajul necesar obținerii fondurilor europene în valoare de 50.000 de euro/fermă vor investi, începând cu anul 2021, primii bani în afacerile din mediul rural. Agricultorii care au împlinit cel mult 40 de ani și au vrut să se instaleze ca tineri fermieri în comunele natale, care în anul 2020 au depus cererile de finanțare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și sunt eligibili la finanțare au accesat, în total, 250.000 de euro, fonduri nerambursabile. Fermierii din Iași care au primit deja banii au investit peste 1 milion de euro în micile afaceri.

Fiecare din tinerii fermieri din Iași eligibili la finanțare va primi 50.000 de euro, fonduri nerambursabile

Unul dintre proiectele aprobate de AFIR, în valoare de 50.000 de euro, este „Sprijin pentru microferma Elena în vederea instalării la conducere a unui tânăr fermier, comuna Ciurea, sat Dumbrava”. De asemenea, proiectul „Instalarea tânărului fermier Tănasa George Ionel în fruntea exploatației agricole Agro Giox SRL, sat Bohotin, comuna Răducăneni”, în valoare de 50.000 de euro, depus în anul 2020, a fost aprobat de AFIR. Tânărul fermier Andrei Petru Micu, din comuna Prisăcani, va fi instalat în fruntea exploatației agricole, iar Marian Marius Ilași va dezvolta exploatația agricolă din comuna Șipote. Singurul proiect aprobat de AFIR pentru dezvoltarea sectorului zootehnic din Iași este „Sprijinirea exploatației zootehnice Tudose Andrei Florin din Coarnele Caprei”.

Tinerii din Iași au epuizat rapid fondurile disponibile în cadrul sesiunilor de finanțare din cadrul submăsurii 6.1

Potrivit specialiștilor din cadrul AFIR, Iașul este unul dintre județele care a atras fonduri europene importante în anul 2020, fiind virate în conturile beneficiarilor peste 20 de milioane de euro. Anghel Ficu, director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, susține că interesul tinerilor pentru accesarea submăsurii 6.1 a fost mare în ultimii ani. „Tinerii au fost atrași de fondurile europene și de aceea au accesat în număr mare sumele disponibile în cadrul sesiunilor de finanțare. Noi am virat aproape toți banii accesați de fermieri, în conturile beneficiarilor din Iași. În luna noiembrie, CRIFIR și OJFIR au plătit către beneficiari suma de 1.450.000 de euro”, susține Anghel Ficu, director al CRFIR Nord-Est.

Fermierii din Iași au deschis în mai multe comune din județ 38 de ferme vegetale și 6 ferme zootehnice

Majoritatea tinerilor fermieri din Iași care au obținut fonduri europene de la AFIR au investit banii primiți în ferme vegetale. În perioada 2014-2020 au fost depuse 43 de proiecte, iar 38 au fost selectate pentru a primi finanțarea. Jumătate dintre acești fermieri au investit fondurile europene în ferme vegetale, respectiv în achiziția de terenuri agricole, pentru instalarea unor sisteme de irigații sau pentru achiziția de utilaje agricole. Alte 6 ferme zootehnice au fost deschise în mai multe comune din Iași cu fonduri nerambursabile obținute prin intermediul AFIR.