Tinerii fermieri din Iași au cheltuit 7 milioane de euro, bani de la AFIR pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural

de: Redacția BZI
02:00, 17 mart. 2022

Tinerii fermieri din Iași au primit de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în ultimii 3 ani, 7 milioane de euro. Banii europeni au fost investiți în sere cu legume, ferme zootehnice sau ferme apicole

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii 3 ani au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care, în ultimii ani, a atras investitori.

Astfel, o parte din cei care investesc fondurile neramburbursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu-Frumos. Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume. În această perioadă sunt analizate cererile depuse anul trecut în sesiunea deschisă în Submăsura 6.1- Instalarea tinerilor fermieri. Ieșenii au epuizat fondurile alocate, înainte de termen.

Dosarele depuse de tinerii fermieri din Iași, în anul 2021, analizate de AFIR

Din Iași au fost depuse 72 de cereri în valoare de 4 milioane de euro, iar la nivel național au fost înregistrate 4.302 solicitări din partea potențialilor beneficiari din toată țara. Sumele solicitate de beneficiarii din Iași sunt cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro pentru fiecare proiect depus. Un prim raport de selecție va fi publicat în această lună. Beneficiarii care au primit confirmarea că au fost eligibili la finanțare și trebuie să semneze contractele de finanțare au la dispoziție un termen 3 luni pentru a face asta.

După ce semnează documentul, AFIR virează prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută. Dacă aceștia îndeplinesc clauzele asumate în planul de afaceri în ceea ce privește dezvoltarea fermei, în maxim 3 ani, primesc și a doua tranșă din suma aprobată la finanțare. Tinerii fermieri din Iași care au primit fonduri europene în acest, an vor achiziționa utilaje agricole.

AFIR mai primește cereri de finanțare pentru sectorul pomicol

Fermierii din Iași mai pot depune proiecte în Submăsurile 16.4–Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol și 16.4a–Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol, până la finalul lunii martie, 2022. Valoarea fondurilor europene disponibile este de 50 de milioane de euro în cadrul celor două Submăsuri. Ieșenii au investit 1,3 milioane de euro în afacerile din domeniul pomicol. De asemenea, în această perioadă sunt analizate cererile de finanțare depuse de ieșeni în mai multe programe derulate de AFIR.

După finalizarea rapoartelor de selecție, noi plăți vor fi făcute de AFIR către fermierii din Iași. Aceștia au cerut bani pentru instalarea ca tineri fermieri, dezvoltarea micilor afaceri de familie sau înființarea unor afaceri în domeniul non-agricol. Tinerii fermieri din Iași pot să dezvolte afaceri de succes în domeniul pomicol.