Tinerii din Iași întorși din diaspora mai pot solicita fondurile europene de la AFIR. Termenul de depunere a cererilor a fost prelungit până la data de 5 iulie 2021
Tinerii din Iași mai pot depune cererile în submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – , după ce sesiunea de depunere a fost prelungită până la data de 5 iulie 2021. Submăsura este dedicată celor din diaspora care se întorc în țară și vor să deschidă afaceri cu fondurile nerambursabile
Termenul de depunere pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – , pentru ieșenii din diaspora, se prelungește până la data de 5 iulie 2021, ora 16:00. Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 de milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane de euro. Dintre acestea, 6 proiecte sunt depuse de fermierii din Iași. Sprijinul public acordat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
Aceasta se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR – http://so.afir.info/). Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.
Tinerii din Iași care s-au întors din străinătate mai pot accesa fonduri europene între 40.000 și 50.000 de euro
Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a planului de afaceri. Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Interesul din partea ieșenilor pentru accesarea fondurilor europene destinate tinerilor fermieri a fost mare în anul 2020. Ieșenii au depus 20 de cereri de finanțare, iar o parte dintre proiecte au fost selectate pentru a primi banii europeni.
Unul dintre beneficiarii din Iași este Marius Iulian Batincu, fermier din comuna Cotnari, care va investi în ferma vegetală 50.000 de euro. Vasile Grigoraș, din comuna Coarnele Caprei, a accesat tot 50.000 de euro, pe care îi va investi într-o afacere apicolă. Tot 50.000 de euro a obținut și Constantin Cicoveanu din satul Bogonos, comuna Lețcani. În comuna Strunga va fi înființată o fermă cu struți, cu 50.000 de euro, obținuți de tânărul fermier din Iași care a depus cererea de finanțare în anul 2020.
Programul prin care tinerii fermieri din Iași pot obține ajutoare financiare este deschis până la sfârșitul anului
Fermierii din Iași care angajează tineri în domeniul agricol primesc ajutoare financiare de la stat. Dacă agricultorii angajează minimum 2 tineri în fermă primesc un ajutor financiar cuprins între 500 și 1.000 de lei lunar pentru fiecare angajat, în funcție de studiile fiecărui angajat. Fermierii sunt obligați să mențină în fermă angajații timp de 1 an, perioadă în care primesc ajutoarele financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Programul a fost lansat pentru stimularea angajării tinerilor în mediul rural, fiind înregistrat un deficit de personal în domeniul agricol.
În anul 2020 s-au înscris în program 6 fermieri din Iași care au angajat, în medie, două persoane. Aceștia au încasat banii de la Direcția Agricolă Iași, fiind vorba de aproximativ 16.000 de lei. Înscrierea în program se face pe tot parcursul anului. De asemenea, în această perioadă, fermierii se pot înscrie în agricultura ecologică tot la sediul Direcției Agricole Iași. La sfârșitul lunii vor fi lansate programele așteptate de agricultori, respectiv cel pentru minimis la legume, pentru plantele aromatice, dar și ajutorul COVID-19 pentru bovine.