Tinerii din Iași cu afaceri de milioane de euro, apreciați în toată Europa. Au adoptat modele de afaceri din străinătate pentru a avea succes

de: Raluca Costin
04:00, 08 mai 2020

Numărul tinerilor din Iași care vor să devină fermieri cu acte în regulă a crescut în ultimii ani. Aceștia reușesc să atragă fonduri europene de sute de mii sau chiar milioane de euro pentru a dezvolta afaceri de succes în comunitățile de unde provin. Tinerii din Iași cu afaceri de milioane de euro au semnat deja contractele de finanțare și urmează să primească banii pentru a demara investițiile din mediul rural.

În acest an, la nivelul regiunii de Nord-Est, au fost semnate contracte în valoare de 30 de milioane de euro. Iașul este în topul județelor din regiunea Moldovei privind accesarea fondurilor europene, jumătate din sumă fiind destinată înființării afacerilor în comunele din județ. Cel mai mare proiect, ca valoare, ce va fi pus în aplicare anul acesta, este al unui ieșean care vrea să înființeze sere cu căpșuni. Tânărul care și-a propus să vândă numai produse locale a depus pentru prima dată proiectul și a fost acceptat să obțină finanțarea în valoare de 1,2 milioane de euro.

Afaceri de milioane de euro, în Iași

Florin Mititel a avut această idee de afaceri după ce a văzut cum sunt cultivate căpșunile în Spania. Acesta povestește că are rude care lucrează acolo și ori de câte ori mergea în vizită la ele era fascinat de metodele moderne utilizate de fermierii spanioli.

„Mi s-a părut original ceea ce făceau ei. Chiar dacă toată lumea ne face căpșunari sau badante, pe femeile care lucrează în Italia, situația nu e chiar așa cum e prezentată la televizor. Oamenilor care lucrează la serele din Spania le place că totul e modern. La cules e mai greu, și de aceea au nevoie de multă forță de muncă”, spune Florin Mititel.

„M-am înhămat la o mare responsabilitate”

Tânărul deținător al unei afaceri cu căpșuni are o mică firmă de construcții și din banii câștigați în urma lucrărilor făcute în Iași a reușit să facă un proiect european și să obțină un credit de la bancă pentru a demara investiția.

„M-am înhămat la o mare responsabilitate. A fost greu să primesc banii de la bancă, am girat cu casa. Dar am încredere că o să am cui vinde producția. Anul acesta, dacă mă ajută Dumnezeu, o să încep construcția. Cofinanțarea este de 40 la sută, și 60 la sută, banii de la Uniunea Europeană. Am discutat deja pentru colaborarea cu un supermaket dacă voi avea o producție bună. Serele vor fi construite pe 1.600 de metri pătrați”, mai spune antreprenorul.

Utilaje agricole performante, de sute de mii de euro

Un alt proiect finanțat cu fonduri europene este al lui Cristian Stoica, un tânăr fermier din Iași care administrează 150 de hectare de teren agricol. Acesta a fost acceptat pentru o finanțare nerambursabilă de 539.891 de euro după ce a depus un proiect pentru „Modernizarea exploatației vegetale deținute de SC Ferma La Bunici SRL, prin achiziții de mașini, echipamente și utilaje agricole”.

„Aveam nevoie de utilaje agricole performante și a durat vreo doi ani până am obținut finanțarea europeană”, spune Cristian Stoica.

Un alt proiect cu o finanțare de câteva sute de mii de euro este al unui alt tânăr fermier care administrează aproape 200 de hectare de teren agricol.

Afacerile agricole de milioane de euro

Ionuț Despa a devenit fermier în urmă cu 10 ani, împreună cu fratele său. A folosit cele aproximativ 20 de hectare de la părinți pentru a le înmulți. În toți acești ani se mândrește că a achiziționat numai utilaje performante.

„Aveam nevoie de acest tractor și de aceea am încercat să obținem fonduri europene. Suma totală accesată este de 421.000 de euro. Am semnat contractul de finanțare, iar în viitorul apropiat vor veni de la AFIR să facă verificările necesare și să primim prima tranșă de plată. La noi în comună sunt foarte mulți tineri care au primit fonduri europene”, spune fermierul.

Sute de ieșeni cu afaceri de milioane de euro

Fondurile europene accesate prin intermediul programelor ce urmăresc dezvoltarea rurală în cadrul etapei de finanțare 2014-2020 au ajuns în conturile a nu mai puțin de 341 de beneficiari privați din județ. În toată această perioadă de depunere a proiectelor, 2015-2019, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Iași a împărțit către societățile beneficiare 108 milioane de euro nerambursabile. Majoritatea dintre cei care au obținut banii i-au investit în afaceri unice în Iași sau în achiziția unor utilaje agricole.