Tinerii din Iași au investit în serele cu legume 500.000 de euro. Continuă plățile AFIR către beneficiari
Tinerii din Iași au investit fonduri europene, în valoare de 500.000 de euro, în serele cu legume. Alți 200.000 de euro au fost investiți în fermele vegetale sau zootehnice. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) continuă plățile către beneficiarii din județul Iași
Tinerii din Iași care au depus proiecte la AFIR pentru a dezvolta afaceri de succes în mediul rural au investit fonduri europene nerambursabile în sere moderne cu legume sau în ferme vegetale prin achiziția unor utilaje agricole sau mărirea exploatației. De asemenea, tinerii fermieri din Iași au investit banii europeni și în ferme zootehnice cu un efectiv mai mic de bovine. Aceștia au cheltuit deja 700.000 de euro de la AFIR, iar în următoarea perioadă vor fi semnate noi contracte de finanțare pentru ca banii să ajungă la beneficiari. Valoarea fiecărui proiect al unui tânăr sau tânără fermier este 50.000, 60.000 sau 70.000 de euro. Banii sunt nerambursabili sută la sută, deci primesc suma fără să fie nevoiți să mai contribuie la derularea proiectului cu partea de cofinanțare.
Tinerii fermieri din Iași investesc în afaceri de succes, în mediul rural
Primele liste cu proiectele aprobate din toată țara au fost publicate pe site-ul AFIR. Din Iași, au fost selectate șase planuri în valoare de 70.000 și 50.000 de euro. Proiectele au fost depuse de ieșeni în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, în sesiunea DR 30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Suma alocată pentru această sesiune a fost de 175 de milioane de euro, dar fondurile nerambursabile au fost epuizate înainte de termen. Fermierii au depus 45 de proiecte în valoare de 3,15 milioane de euro. În această perioadă, sunt analizate proiectele depuse de tinerii din Iași, dar și din restul țării. Pentru că interesul pentru aceste fonduri nerambursabile este mare, nu toți cei care au depus proiectele vor îndeplini punctajul pentru a primi banii nerambursabili. Ieșenii care au depus proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.
Proiecte pentru modernizarea sistemelor de irigații, depuse din Iași
Specialiștii AFIR analizează și proiectele depuse în măsurile pentru irigații. Fermierii din Iași au depus proiecte în valoare de 12,5 milioane de euro în măsurile DR 25- Modernizarea infrastructurii de irigații și DR 26- Înființarea sistemelor de irigații. Fermierii din Iași au depus opt planuri în valoare de 11,99 milioane de euro în Măsura DR 25- Modernizarea infrastructurii de irigații și un proiect în valoare de 438.000 de euro în măsura DR 26- Înființarea sistemelor de irigații. La nivel național, în perioada 15 martie – 15 iulie 2024, în măsura DR 25 s-au depus 357 de solicitări de finanțare, în valoare totală de 530.717.784 de euro. Gradul de depunere pentru modernizarea infrastructurii de irigații a depășit alocarea financiară și a ajuns la peste 130 la sută, astfel că există un interes din partea Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI-urilor).
Sprijinul nerambursabil acordat de AFIR este de până la 1,5 milioane de euro pentru fiecare OUAI, iar sprijinul public este de 100 la sută nerambursabil, raportat la costurile eligibile. Astfel, atât tinerii fermieri din Iași, care vor să investească în mediul rural, cât și fermierii mai experimentați vor afla în curând dacă vor primi fondurile europene de la AFIR.