Tinerii ar putea face din nou armata! Nicolae Ciucă, premierul desemnat, vrea schimbarea legii privind serviciul militar

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:12, 25 nov. 2021

Nicolae Ciucă, premierul desemnat pentru noul Guvern, doreşte schimbarea legii în ceea ce priveşte serviciul militar, iar Armată ar putea recruta tinerii. Acest serviciu militar va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

”Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezervă voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ”, se arată în programul de guvernare.

Tinerii care se vor înrola în Armată vor semna un contract pe o perioadă determinată

Într-un proiect actual dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, cei care vor avea în vedere să servească în Armată, vor încheia cu MApN un contract pe o perioadă determinată de 4 ani.

Este vorba doar de primul contract, pentru că cele care vor urma, în cazul în care rezerviştii vor dori să fie în continuare la dispoziţia Armatei, se vor semna pe o perioadă de maximum 3 ani.

După ce mai bine de 10 ani serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, odată cu intrarea în UE, MApN reintroduce serviciul militar pe bază de voluntariat. Aşa că pot deveni soldaţi cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârstă cuprinsă între 18 şi 51 de ani.

Ce soldă primesc subofiţerii

Conform unor surse militare, solda subofiţerilor s-ar ridica la aproximativ 3.212 lei net. Mai mult decât atât, în misiunile în teatrele de operaţii externe subofiţerii de elită de la Informaţii Militare primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistan, de exemplu.

Pe perioada executării misiunii aceştia primesc solda dublă, dar şi o diurnă de aproximativ 70 de euro pe zi. Asta înseamnă un total de peste 6.000 de lei şi peste 2.000 de euro lunar, pe perioada de serviciu în teatrele de operaţii externe.

MApN a acționat în sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică

Ministerul Apărării Naționale a venit în sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică din România. Astfel, începând din data de 15 decembrie a anului trecut, militarii au avut sarcina de operatori call-center, aducând un ajutor în lupta cu virusul, fiindcă, DSP-urile au fost supraaglomerate și nu mai făceau față valului de apeluri făcute de oameni, pe fondul pandemiei de COVID-19.

„Ministerul Apărării Naționale pune la dispoziția direcțiilor de sănătate publică din țară aproximativ 600 de militari pentru a sprijini, în perioada următoare, eforturile generale de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Militarii vor îndeplini sarcini de operatori call-center, pentru realizarea de anchete epidemiologice, precum și de operatori calculator, pentru completarea bazelor de date care se întocmesc în cadrul acțiunilor de combatere a pandemiei de COVID-19. Colaborarea cu direcțiile de sănătate publică se realizează în baza unor protocoale instituționale, la solicitarea acestora”, se arăta pe site-ul Ministerului Apărării Naționale la acel moment.