Tinctura de ghințură: Ce este și pentru ce se folosește
Tinctura de ghințură este recomandată în tratarea ulcerului duodenal, balonării, fierei leneșe, grăsimilor la ficat sau a altor probleme biliare sau digestive. În acest articol veți afla ce este tinctura de ghințură și ce proprietăți are.
Ghințura este o plantă, folosită încă din cele mai vechi timpuri, pentru numeroase afecțiuni. În prezent, remediile naturiste continuă să o includă, datorită efectelor sale benefice pentru sănătate. Ghințura poate fi folosită atât ca infuzie, însă cele mai bune efecte le are atunci când vine sub formă de tinctură. Despre ea vom vorbi astăzi și sperăm că aceste informații vă vor fi de folos.
Ce este tinctura de ghințură și ce proprietăți are
Tinctura de ghințură este produs naturist, reprezentat de extractul alcoolic al plantei. Ghințura, denumită și lumânărica-pământului, fierea-pamântului, genţiana sau coada-lupului, are o mulțime de proprietăți: antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antipiretice, detoxifiante, antimalarice și vermifuge (distruge viermii intestinali).
Ghințura nu conține tanin, astfel că nu are efect astringent sau iritant.
Tinctura de ghințură: Beneficii pentru sănătate
Ghințura are numeroase beneficii, printre care: menține sănătatea ficatului, combate constipația cronică, ajută la tratarea ulcerului, stimulează pofta de mâncare, este utilă în cazurile de anorexie, este benefică împotriva viermilor intestinali, este utilă în convalescență și alungă depresia.
Menține sănătatea ficatului
Ghințura stimulează secreția biliară, ajutând ficatul să funcționeze normal. De asemenea, previne ciroza, dar și alte afecțiuni supărătoare.
Este de ajutor și în cazul ficatului mărit, dacă există grăsime la ficat sau dacă bila este leneșă. Ajută la regenerarea celulei hepatice şi inhibă dezvoltarea virusului hepatitei de tip A.
Combate constipația cronică
Facilitează procesele digestive, ajutând la combaterea constipației cronice. În plus. este un real ajutor în caz de balonare sau indigestie. Rădăcina de ghinţura conține un principiu activ, numit amarogentina, şi care este considerat a fi una dintre cele mai amare substanţe din lume. Acesta influențează secreția și eliberarea sucurilor gastrice și a bilei, ușurând digestia.
Ajută la tratarea ulcerului
Tinctura de ghințură este utilă în tratarea ulcerului, chiar și mai vechi de 10-15 ani. De asemenea, dacă vă confruntați cu gastrită hiperacidă, nu este recomandat să o administrați.
Stimulează pofta de mâncare
Amestecați 10-15 picături de tinctură de ghințură cu o linguriță de miere și aveți un remediu excelent împotriva lipsa poftei de mâncare. Se ia cu jumătate de oră înainte de masă.
Utilă în cazurile de anorexie
Anorexia poate fi combătută, dacă luați 1-2 lingurițe de tinctură de ghințură și le amestecați în 50-100 ml de apă. Se ia cu 15-20 de minute înainte de mesele principale.
Benefică împotriva viermilor intestinali
Câteva picături de tinctură de ghințură se amestecă în jumătate de cană cu apă sau în ceai neîndulcit. Se administrează dimineața, pe stomacul gol. Astfel, puteți spune adio viermilor intestinali.
Utilă în convalescență
Tinctura de ghințură ajută organismul să se refacă mai repede, datorită substanţelor nutritive conţinute.
Tinctura de ghințură: Alungă stările depresive
Tinctura de ghințură este excelentă în alungarea stărilor sufleteşti negative şi la menţinerea bunei dispoziţii.
Așadar, tinctura de ghințură are multiple beneficii pentru sănătate. Administrată corect, ea vă va ajuta să aveți o stare de sănătate perfectă și să vă bucurați mai mult de viață.