TikTok, interzis în instituțiile din România? Ce spun Ciucă și Ciolacu

de: BZI.ro
19:39, 02 mart. 2023

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, într-o conferință la Târgu Mures, că nu vede „niciun fel de problemă” ca România să se alinieze la comportamentul Parlamentului European care a interzis aplicaţia chineză de clipuri video TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate.

„O asemenea decizie trebuie sa se bazeze pe datele furnizate de specialisti, pe analiza de retea si consecinte. Nu va niciun fel de problem sa ne aliniem la comportamentul CE si al altor tari unde prin acest canal sunt livrate elemente si mesaje care nu intotdeauna au continutul pe care ni-l dori, mai mult s-a ajuns acolo incat sunt folosite astfel de canale pentru dezinformare si propaganda”, a afirmat prim-ministrul.

Doar Senatul are TikTok

Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat în aceeași conferință că doar Senatul României are TikTok. De asemenea, acesta a transmis că în perioada urmatoare o să fie o discuție serioasă, iar România o să aibă aceeași abordare cu privire la TikTok ca Uniunea Europeană.

„Cred ca doar Senatul Romaniei are TikTok, n-am auzit ca altă instițuie să aiba. Sunt ferm convins că în perioada urmatoare o să avem o discutie seriosă și vom avea aceeasi abordare ca întreaga UE”, a transmis liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Parlamentul European a decis să interzică TikTok

Parlamentul European a decis să interzică aplicaţia chineză de clipuri video TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate, a declarat marţi un oficial european, legislativul comunitar fiind cea mai recentă instituţie europeană care ia această măsură, relatează Reuters.

Interdicţia se va aplica şi pentru dispozitivele private conectate la e-mailul Parlamentului şi alte reţele de acces instalate pe ele, a spus oficialul, adăugând că decizia urmează să fie anunţată în curând, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană şi Consiliul UE au interzis de săptămâna trecută TikTok pe telefoanele angajaţilor, subliniind preocupările tot mari cu privire la compania deţinută de firma chineză ByteDance.

În SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Platforma ultrapopulară de clipuri video, deţinută de compania chineză ByteDance, a fost luată în vizor de occidentali sub suspiciunea că Beijingul ar putea obţine acces la datele utilizatorilor săi din întreaga lume.

Beijingul a negat în mod constant că ar avea astfel de intenţii. În SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, fiind interzisă de la sfârşitul lui decembrie pe telefoanele funcţionarilor din administraţie. Recent, şi angajaţii agenţiilor federale au fost somaţi să procedeze la fel. Canada a adoptat o decizie similară luni. India a interzis, de asemenea, aplicaţia.

Parlamentul danez a anunţat marţi că le-a cerut deputaţilor şi întregului personal să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza „riscului de spionaj”, notează AFP.