Aplicația TikTok ar putea fi interzisă în România! De când intră legea în vigoare

de: BZI.ro
11:07, 18 ian. 2024

Aplicația TikTok ar putea fi interzisă în România. Autoritățile române intenționează să ia această decizie în legătură cu telefoanele angajaților statului. Mai multe țări și regiuni au decis că TikTok ar putea reprezenta un pericol pentru oameni. Astfel, în Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE, dar și în mai multe țări a fost interzis angajaților să folosească aplicația.

TikTok ar putea fi interzisă în România!

Autoritățile din România iau în calcul să interzică utilizarea aplicației TikTok de pe telefoanele angajaților statului. În acest sens, Pavel Popescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, a declarat că există dovezi concrete care demonstrează că TikTok ar folosi datele preluate din aplicație, într-un scop negativ.

Mai mult de atât, Pavel Popescu a lansat o recomandare pentru toți românii. Acesta a afirmat că ar fi indicat ca oamenii să nu instaleze TikTok. El este de părere că aceasta este o problemă de siguranță națională, iar angajații statului nu ar trebui să aibă în telefon această aplicație.

„Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ. Tik Tok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne. În România, pe acest subiect au existat niște recomandări foarte clare cu privire la folosirea acestei aplicații”, a spus vicepreședintele ANCOM.

Decizia trebuie luată la nivel politic

Având în vedere că mai multe state au decid să interzică aplicația pe telefoanele angajaților statului, Pavel Popescu consideră că acest lucru ar trebui implementat și de România. Însă decizia se poate lua la nivel politic.

„Cu siguranță. Este o decizie care se ia politic, care nu mă privește în momentul de față. Ce pot să vă spun este că avem nevoie de curaj”, a mai declarat vicepreședintele ANCOM.

Pavel Popescu a mai adus în discuție și o inițiativă legislativă a senatoarei Nicoleta Pauliuc prin care minorii sub 16 ani ar putea avea acces la platforme de tip social media doar în baza unui acord explicit exprimat de părinţi.

„Avem nevoie de curaj si mai mult decât orice argument tehnic, vă spun ca tată, că platformele sociale s-au transformat într-o mare de content aproape imposibil de manageriat. Și nu doar Tik Tok-ul. În condițiile în care eu ca tată îmi deschid o aplicatie, în condițiile în care eu nu am o lege, știu că este în discuție cea cu privire la consimțământ și salut această initiațivă legislativă a fostei mele colege Nicoleta Pauliuc, trebuie să ai o vârstă în condițiile în care contentul arată cum arată, adică un copil care are dexteritatea de a face absolut orice pe internet are parte de content sexual foarte explicit pe orice platformă, nu mai vorbesc de limbajul explicit”, a mai spus Pavel Popescu.

Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a ținut să precizeze faptul că ANCOM nu poate închide site-uri și nici nu poate interveni peste ce se scrie în mediul online.

Mai multe țări și regiuni au decis că TikTok ar putea reprezenta un pericol pentru oameni. Iată cum arată lista: Instituțiile Uniunii Europene: Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE, Belgia, SUA, Canada, Regatul Unit, India, Taiwan, Pakistan și Afganistan.

Astfel, TikTok ar putea fi interzisă în România dacă politicienii iau această decizie.