Tigarile electronice determina probleme cardiace
Tigarile electronice determina probleme cardiace. La adolescenți, consumul de țigarete electronice dublează riscul de a începe consumul de țigări tradiționale, afirmă un document publicat în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
„Vapingul este comercializat către adolescenți, iar industria tutunului folosește celebritățile pentru a-l promova ca fiind mai sănătos decât fumatul”, a declarat autorul principal, Maja-Lisa Løchen, de la UiT, Universitatea Arctică din Norvegia, Tromsø.
„Legislația privind comercializarea și vânzarea de țigări electronice variază enorm între țări”, a spus profesorul Løchen. „Este urgentă acțiunea pentru a stopa utilizarea în creștere la tineri. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că e-țigările sunt dăunătoare sănătății.”
Studiile au raportat că consumul de țigarete electronice la tineri a crescut de la 5% în 2013 la aproape 25% în 2018. Până la 5% dintre adulți folosesc țigări electronice, cu o mare variație între țări.
Documentul Asociației Europene de Cardiologie Preventivă (EAPC) se concentrează asupra efectelor cardiovasculare ale e-țigărilor – inclusiv dispozitivele care arată ca țigările și vaporii reîncărcabili care nu arată ca țigările. Acesta solicită autorităților de reglementare să protejeze tinerii, limitând vânzările și publicitatea și interzicând aromele dulci despre care adolescenții cred că sunt mai puțin dăunătoare.
Tigarile electronice determina probleme cardiace
Cercetările au arătat că e-țigările cresc tensiunea arterială și ritmul cardiac, schimbă pereții arterei, astfel încât acestea să devină mai rigide și mai puțin elastice și să inhibe funcția vaselor de sânge prin deteriorarea căptușelii lor. Fiecare dintre aceste patru efecte sunt factori de risc pentru formarea cheagurilor de sânge și acumularea grasă în pereții arterei care pot provoca atacuri de cord. Un studiu a găsit anul trecut o legătură între e-țigările și atacurile de cord, noteaza medicalxpress.com.
Pe lângă efectele cardiace, se acumulează dovezi că vapingul are efecte negative asupra plămânilor și dăunează fătului în curs de dezvoltare în timpul sarcinii. Cercetările preliminare indică faptul că e-țigările ar putea cauza cancer.
Nu este clar dacă e-țigările pot ajuta oamenii să renunțe la fumat, deoarece studiile au obținut rezultate contradictorii. „Atunci când aceste studii sunt reunite, nu arată că e-țigările sunt mai eficiente decât metodele convenționale”, a spus profesorul Løchen. „În plus, persoanele care folosesc e-țigarete pentru a renunța la fumat ajung adesea să fie consumatori dubli atât de țigări tradiționale de tutun, cât și de e-țigări.”
„E-țigările ar trebui să fie folosite pentru renunțarea la fumat numai dacă nimic altceva nu a funcționat și individul este monitorizat cu atenție pentru efecte adverse”, a adăugat ea.
Profesorul Løchen a concluzionat: „E-țigările sunt un produs relativ nou, iar efectele pe termen lung asupra sănătății nu sunt cunoscute. Acum este momentul pentru politicieni și autorități de reglementare să acționeze – cu campanii de sănătate publică pentru creșterea gradului de conștientizare și a legislației pentru a opri administrarea la tineri.”