Ți se rupe sufletul! Povestea dureroasă a cinci frați ce trăiesc într-un loc uitat de lume
Zilele acestea, povestea celor cinci frați dintr-un loc uitat de lume a ieșit la lumină. O pagină cunoscută pentru cazurile cumplite pe care le prezintă a dezvăluit cum trăiește Bogdan, alături de cei 4 frățiori, într-o casă care stă să cadă din județul Mehedinți. Tatăl lor, rămas singur, îi crește cu greu și abia are ce să le pună pe masă la cină.
Bogdan are 14 ani, iar frații și surorile sale au vârste cuprinse între 5 și 16 ani. Cei cinci copii locuiesc în apropierea pădurii Erghevița din județul Mehedinți, alături de tatăl lor. Din când în când, în loc de mamă, mai vine o mătușă să-i ajute. Chiar și așa, cele șase guri de hrănit rezistă cu greu în fața foamei și a frigului. De haine și condiții nu se plâng. Din moment ce locuiesc izolați de lume, nu are nimeni cum să-i judece pentru că n-au nici măcar cu ce să se spele. De îmbrăcat, poartă, din generație în generație, aceleași obiecte vestimentare, roase de timp și de frig.
Pentru a supraviețui, cei mici iau la pas și 25 de kilometri în fiecare zi! Chiar și așa, nu se plâng. 8 kilometri îi fac doar ca să meargă să aducă apă de o baie sau un ceai, atunci când butoaiele cu apă nu sunt pline cu apă de ploaie.
„Domne, suntem sportivi! Facem uneori și 25 km adunați pe zi, cărând în spate diverse”, spune, cu speranță, unul dintre copii.
Ți se rupe sufletul! Care este cea mai tare dorință a lui Bogdan
Cei 5 copii din locul uitat de lume trăiesc cu ce găsesc și se bucură din lucruri simple. Au o nuia cu care se joacă și sunt cei mai fericiți de când au apucat să pună trei cartoane amărâte în geam, ca să nu mai tremure de frig.
În tot chinul, unul dintre ei, Bogdan, și-a dezvăluit dorința: să termine măcar câteva clase. Cei mici, chiar dacă n-au nici mâncare în multe seri, vor să învețe, sperând că astfel vor reuși să scape de chin, sărăcie și foame.
„Să terminăm măcar câteva clase, să nu fim de râsul oamenilor, atât chin de la vârsta asta!”, a spus Bogdan.
Zece suflete, înghesuite într-o locuință bătrânească cu două camere din centrul Iașului!
O familie din Iași se străduiește din greu să aibă o locuință a ei, acolo unde ar putea să asigure un trai mai bun pentru cei 8 copii. Trăiesc în două camere de câțiva metri pătrați și oricât de mult și-ar dori, nu au posibilitatea de a-și cumpăra propria casă. Copiii cresc și au nevoi la fel de mari, pe care salariile celor doi nu le acoperă. Familia face un apel la cei care ar putea da o mână de ajutor
Condițiile grele în care locuiesc de trei ani zece suflete par că nu se vor mai schimba vreodată. Nicolae și Maria Măncianu sunt căsătoriți de 25 de ani și au 12 copii. În prezent au în grijă 8 dintre ei, cel mai mare are 16 ani, iar cel mai mic, 4 ani. Ceilalți 4 copii sunt majori și și-au întemeiat propria familie. Minorii merg la școală și la grădiniță, iar părinții doresc să îi susțină cât mai mult, ca să aibă parte de educație.
Nicolae lucrează ca taximetrist de 12 ani, iar Maria a devenit asistent personal pentru fetița de 10 ani, Natalia, diagnosticată cu sindromul Down și încadrată în gradul I de handicap. Banii ajung pentru traiul de zi cu zi, pentru facturi și cheltuielile pentru școală, dar nu își permit să facă economii. Nu mai au decât o singură speranță și cea mai mare, și anume, ca într-o bună zi, să poată spune unui loc numai al lor „acasă”.
Veniturile lunare sunt obținute din salariul de asistent personal al Mariei, de 1.490 de lei, cei 1.600-1.800 de lei din taximetrie pe care îi câștigă Nicolae și alocațiile copiilor. Din această sumă asigură hrana de zi cu zi, pachete la școală și plătesc facturile pentru întreținere. Nu au însă posibilitatea să strângă suficienți bani pentru achiziția unei locuințe.