Ti se rupe inima! Cititi povestea uluitoare a elevului care i-a invins pe medici
@ Toti medicii s-au aratat neputinciosi in fata unui pacient aproape strivit, dupa ce autoturismul in care se afla s-a rasturnat de mai multe ori @ Niciun doctor nu i-a acordat baiatului sanse de supravietuire @ Desi medicii s-au opus vehement unui transfer, pentru ca exista riscul sa moara pe drum, parintii si-au externat baiatul dupa trei zile de la producerea accidentului, si l-au internat la un spital din Targu Mures @ De aproape doi ani, zi de zi, Ionut lupta pentru a putea merge din nou
In dimineata zilei de 13 aprilie 2011, nimic nu prevestea ceva iesit din comun pentru Ionut Tironeac, un tanar in varsta de 19 ani, care se pregatea pentru examenul de bacalaureat. Se afla in masina unui coleg, alaturi de inca doi baieti care invatau la acelasi liceu, si se indreptau spre scoala. Alex abia isi luase permisul de conducere si era prima oara cand Ionut se urca in masina lui. Somnoros, Ionut s-a asezat pe bancheta din spate dreapta. A observat la un moment dat ca Alex conducea cu viteza, 160 km la ora, dar nu a dat importanta. Atipise si cand s-a trezit, era in ambulanta si avea dureri ingrozitoare. A aflat ulterior ca din cauza vitezei si a carosabilului umed, Alex a pierdut controlul volanului, iar masina s-a rasturnat de cateva ori. Tragicul accident s-a petrecut in judetul Suceava unde locuieste si Ionut. „A fost o minune ca am scapat cu viata. Pot sa spun ca m-am luptat cu moartea. Niciun medic nu mi-a dat sanse”, spune Ionut.
Zdrobit intre fiarele contorsionate
In urma accidentului, tanarul a fost aproape strivit: ambii plamani perforati, coastele de pe partea dreapta si alte trei de pe partea stanga fracturate, traumatism abdominal sever, fractura coloana lombara, o pierdere mare de sange. Pentru ca niciun medic din spitalul sucevean nu ii dadea sanse de supravietuire, parintii au decis sa-l transfere la spitalul din Targu Mures. Medicii din Suceava nu au fost de acord, pentru ca exista un risc foarte mare ca baiatul sa moara pe drum. Au semnat si si-au dus copilul la Targu Mures. „Sapte saptamani am stat imobilizat la spitalul din Targu Mures. Vreau sa multumesc in special dr. Salcudean Doru, medic ortoped. Medicii de acolo m-au salvat de la moarte, dupa ce nimeni nu mi-a dat nicio sansa. Am fost operat, mi-au scos si splina, dar am trait”, a spus Ionut Tironeac.
A plecat acasa pe targa cu 5 la suta sanse sa mai poata merge vreodata
A fost externat pe targa, nu putea sa se intoarca nici macar pe o parte. Era paralizat de la gat in jos. Parintii au aflat de la un vecin din Suceava ca la Iasi exista un terapeut care face minuni si care a ajutat mai multe persoane imobilizate la pat sa se ridice, sa mearga si sa-si reia activitatea zilnica. In luna iunie 2011 a venit pentru prima oara la Spitalul de Recuperare din Iasi. „Am plecat pe targa de la spitalul din Mures. Medicii au spus ca exista 5 la suta sanse sa pot merge din nou. Parintii au aflat de doamna Gheorghiu, kinetoterapeut. Am ajuns la Spitalul de Recuperare in iunie 2011 si de atunci vin permanent pentru kinetoterapie. Prima oara am invatat sa stau in sezut. O saptamana m-am chinuit ca sa reusesc, la inceput sprijinit. Este foarte greu. Pot sa spun ca am program de armata. Zilnic, 8 ore, fac exercitii. Dupa mai bine de un an, incep sa imi simt picioarele. Nu le simteam deloc. Ajutat, pot sa ma sprijin pe ambele picioare. Respect cu strictete programul stabilit de kinetoterapeut pentru ca vreau sa merg din nou. Dupa ce imi dau examenul de bacalaureat ma inscriu la facultate, pentru a urma profesia de kinetoterapeut”, a spus Ionut.
Momentele dificile le-a depasit cu ajutorul familiei
Are momente cand ar vrea sa lase totul balta. Pentru a le depasi, apeleaza la sprijinul familiei, parintii si sora, dar si la Elena Gheorghiu, kinetoterapeutul pentru care are un respect deosebit si pe care o considera a doua mama. „Este foarte greu. Am momente cand imi vine sa nu mai fac nimic. Atunci apelez la familie si, eventual, la doamna Gheorghiu, a doua mama pentru mine. Mai avem de munca, dar sunt pe drumul cel bun. Dupa 8 ore de exercitii, esti extenuat, foarte obositor”, spune Ionut Tironeac.
Colegul care a produs accidentul nu l-a cautat niciodata
Alex, colegul care se afla la volanul masinii, nu a venit niciodata sa-l vada. Nu a avut nici macar o zgarietura in urma accidentului. Ionut nu ii poarta pica, dar crede ca era normal sa vina sa-i spuna macar ca-i pare rau. „Cu trei luni inainte de accident, mi-am luat permisul. Dupa recuperare o sa conduc, dar cu persoane straine nu ma mai urc niciodata in vreo masina, nu mai am incredere. Alex nu a venit niciodata sa ma vada. Un alt coleg din masina a stat cinci saptamani in coma si nici pe el nu l-a vizitat. La scurt timp dupa accident, multi prieteni m-au parasit. Ii numar pe degetele de la o mana pe cei care mi-au ramas alaturi. Aveam o iubita, dar relatia s-a incheiat, tot dupa accident. Alex are permisul suspendat si astazi, dar am inteles ca ar vrea sa-l obtina din nou. Eu, daca as fi in locul politistilor, nu i-as mai dat permisul niciodata. Dupa accident a platit doar o amenda de 3000 lei. Putea veni la spital sa-mi spuna ca ii pare rau”, povesteste Ionut, care va implini in curand 21 de ani. Tanarul detine o intreaga arhiva cu casete care prezinta fiecare zi din viata sa dupa teribilul accident.
Kinetoterapeutul Elena Gheorghiu: „Reusesc numai daca sunt titani”
Kinetoterapeutul Elena Gheorghiu acorda sanse tuturor pacientilor care ajung in clinica, numai daca muncesc cot la cot cu ea. Cei care ii incalca regulile trebuie sa-si gaseasca un alt kinetoterapeut. „Ionut, un caz foarte grav. Statea numai pe spate cu ochii in sus. Era lipsit de vointa. La inceput toti asteapta sa mearga dupa cateva sedinte. La toti le dau sanse daca muncesc cot la cot cu mine. La ora actuala, dupa 6-8 internari, a cate 21 de zile, Ionut merge cu doua carje si a devenit cat de cat independent. Are sanse sa se recupereze in totalitate. El a avut si cateva interventii chirurgicale. Mai are de muncit cam un an de zile pana la finalizarea programului de recuperare, dupa care isi va relua activitatea fara sa mai aiba nevoie vreodata de kinetoterapie. Munca noastra si reusita inseamna si continuarea tratamentului la domiciliu. La externare, pacientul pleaca cu un program foarte bine stabilit, cu exercitiile pe care trebuie sa le faca zilnic. Cel putin 4 ore pe zi trebuie sa munceasca acasa, pentru ca altfel nu reusesc si se reintorc la spital din nou in carut. Cine nu imi respecta programul, nu mai lucreaza cu mine. Sunt mai dura. Ionut este un baiat cu vointa, care respecta programul de recuperare. Acesti pacienti reusesc numai in cazul in care sunt titani”, a declarat Elena Gheorghiu, kinetoterapeut in cadrul Clinicii de Recuperare Neuromotorie a Spitalului de Recuperare Iasi.