Teste psihologice, armată: Cât de dificile sunt și cum să le rezolvi
Chiar dacă nu sunt interesați să se alăture armatei, oamenii sunt curioși în ce constau aceste „teste psihologice armată”. Este interesant faptul că psihologia liderilor armatei s-a schimbat destul de drastic odată cu începerea secolului XXI, însă clasificarea celor înrolați în armată, din punct de vedere psihologic, a început încă din Primul Război Mondial. Datorită unui grup de psihologi care s-au implicat în aducerea psihologiei în mediul armatei, termenul de disciplină Psihologie militară a fost inventat.
Necesitatea testelor psihologice în armată
Testele psihologice aplicate acestora constau de fapt, în anumite tipuri de teste de inteligență date întregului grup. Primele teste de inteligență aplicate la nivelul armatei sunt Army Alpha și Army Beta.
Psihologii au mai dezvoltat și alte teste care se bazau pe evaluarea aptitudinilor soldaților și a stării lor emoționale puse în balanță cu cerințele pe care trebuiau să le îndeplinească. Le era măsurată performanța de care dădeau dovadă în anumite situații pentru a determina calitățile lor de lider.
Aceste evaluări erau necesare pentru a împărții grupurile în mai multe subgrupuri. În acest fel, psihologii și cei aflați în poziții mai înalte, cu scopul de a conduce armata, își pot cunoaște cât mai bine subalternii. Dacă cei aflați la conducere știu ce fel de persoane îndrumă, le este mult mai ușor să le atribuie sarcini la care aceștia ar excela și pe care le-ar executa cât mai bine.
Teste psihologice: Armată
Aceste teste trebuie completate de către cei din armată în decursul primelor două săptămâni sau atunci când aceștia primesc o anumită perioadă de detenție. Rolul acestor teste constă în clasificarea celor care sunt testați. Astfel, cei care dau dovadă de o inteligență sporită sau deosebită față de ceilalți, sunt cei care au șanse mai mari de a fi avansați în funcție. Cei care arată semne de inteligență la un nivel inferior vor fi atribuiți anumitor activități potrivite pentru aptitudinile pe care le posedă.
Testele psihologice sunt realizate de membrii care aparțin de Asociația Psihologică Română ș Consiliul Național de Cercetare. Acestea sunt verificate de mai multe ori de-a lungul timpului, iar câteodată sunt chiar revizuite pentru a se potrivi normei de la momentul respectiv.
Cele două categorii principale
Testul Army Alpha este un test pe care îl pot susține doar soldații care știu să citească și să scrie. Totul este cât mai obiectiv și proiectat în așa fel încât este cât mai greu pentru cel care corectează testul să facă corecturi și afirmații subiective. Astfel, aflăm că testul poate fi rezolvat doar prin sublinieri, bifarea răspunsului corect și/sau tăierea celor greșite.
Acest test poate fi rezolvat în decursul a 15 minute (în ciuda faptului că acesta constă în aproximativ 200 de întrebări) și poate fi oferit spre rezolvare către grupuri de câte 500 de persoane odată.
Testul Army Beta este acela care se oferă persoanelor analfabete, care nu știu nici să scrie, nici să citească (sau persoanelor care nu cunosc aceeași limbă ca restul participanților). Acest test constă în instrucțiuni oferte de diferite imagini. Chiar dacă modul este diferit față de cel al testului Alpha, scopul amândurora este de a măsura inteligența generală.
Mai există și testele individuale care se desfășoară prin mimică și anumite demonstrații.