Testați-vă sănătatea inimii urcând scările!
Cercetătorii au dezvoltat un test specific pentru detectarea bolilor coronariene la pacienții suspectați: testarea capacității lor de a urca rapid mai multe scări într-un anumit timp. Un test de stres rapid și ușor de realizat! Asadar, testați-vă sănătatea inimii urcând scările!
Sănătatea arterelor și buna funcționare a inimii pot fi modificate de mulți factori: stilul de viață, vârsta, diabetul, colesterolul, istoricul familial etc. Astfel, fără a fi bolnavi, obiceiurile zilnice pot contribui la dezvoltarea factorilor de risc cardiovasculari, adică elemente care amenință inima. Mai multe examinări medicale dezvaluie dacă o persoană are o problemă cardiacă: RMN, angiografie, ultrasunete Doppler, electrocardiogramă, radiografie toracică etc. Dar cercetătorii de la Spitalul Universitar din La Coruña (Spania) au dezvoltat un test mai ușor de realizat.
În prezent, acestia lucrează la un test pentru a determina dacă o persoană este capabilă să urce patru trepte de scări în mai puțin de un minut, reusita care ar fi sinonima cu o bună sănătate a inimii.
„Acest test este o modalitate ușoară de a vă verifica sănătatea inimii. Dacă îți ia mai mult de un minut și jumătate, starea ta nu este optimă și ar fi o idee bună să vezi un medic”, explică dr. Jesús Peteiro, autorul principal al studiului publicat de Societatea Europeană de Cardiologie, potrivit Sante Magazine.
Ideea acestui studiu a fost de a examina relația dintre activitatea zilnică, adică urcarea scărilor, și rezultatele obținute în urma testelor de stres efectuate într-un laborator.
Urcați 60 de trepte în mai puțin de un minut
Scopul a fost de a gasi o metoda simpla si ieftina pentru a evalua sanatatea inimii. Studiul a inclus 165 de pacienți simptomatici eligibili pentru testarea stresului pentru boala coronariană cunoscută sau suspectată, o boală care afectează arterele care furnizează sânge inimii (arterele coronare). Simptomele descrise au inclus în principal dureri în piept sau dificultăți de respirație în timpul efortului. Toți participanții au mers sau au alergat pe bandă, efortul crescând treptat până la epuizare.
Pentru fiecare participant, capacitatea de exercițiu a fost măsurată în echivalenți metabolici (MET), cumar fi rata consumului de energie sau consumul de oxigen, în timp de repaus. De exemplu, activitățile fizice ușoare (mersul încet) folosesc mai puțin de trei MET, activitățile fizice de intensitate moderată (mersul rapid) folosesc trei până la șase MET și activitățile fizice de intensitate viguroasă (jogging, fotbal) utilizeaza mai mult de șase MET. După ce s-au odihnit 15-20 de minute, cercetătorii le-au cerut să urce 60 de trepte într-un ritm rapid, fără a se opri, dar și fără a alerga, iar timpul a fost înregistrat.
Funcționarea normală în timpul exercițiului indică o probabilitate scăzută de boli coronariene
Rezultatele au arătat că pacienții care au urcat scările în mai puțin de 40 până la 45 de secunde au obținut mai mult de 9 până la 10 MET. Studiile anterioare au arătat că 10 MET în timpul unui test de stres sunt legati de o rată scăzută a mortalității (1% sau mai puțin pe an sau 10% în 10 ani). Cu toate acestea, pacienții care au avut nevoie de 1,5 minute sau mai mult pentru a urca scările au obținut mai puțin de 8 MET, rezultând o rată a mortalității de 2-4% pe an sau 30% în 10 ani. În timpul testului cu banda de alergat, cercetătorii au generat, de asemenea, imagini ale inimii pentru a evalua funcția sa în timpul exercițiului: funcționarea normală în timpul exercițiului indică o probabilitate scăzută de boli coronariene.
Apoi au comparat aceste rezultate cu cele ale urcării scărilor și au constatat că 58% dintre pacienții care au finalizat actiunea în mai mult de 1,5 minute au avut o funcție cardiacă anormală la examenul pe banda de alergat. În schimb, doar 32% dintre cei care au urcat scările în mai puțin de un minut au avut funcții cardiace anormale în timpul acestui test.
„Corelația dintre timpul de urcare a scărilor și capacitatea de exercițiu (MET) ar fi similară în populația generală. Dar ratele mortalității și funcția cardiacă corespunzătoare prin imagistică ar fi mai favorabile decât pentru pacienții cu boală coronariană suspectată sau confirmată”, explica Dr. Jesús Peteiro.
Desi sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate, echipa științifică consideră că acest test este util, deoarece boala coronariană este cea mai comună formă de boala de inimă și principala cauză de infarct și angină. Asadar, nu ar fi rau sa va testați sănătatea inimii urcând scările!