Testări gratuite HPV și Babeș Papanicolau. De acestea pot beneficia femeile cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani

de: Cristina Doroftei
02:00, 09 iun. 2023

Duminică, 11 iunie, în comuna Rediu, Institutul Regional de Oncologie din Iași alături de Fundația Umanitară „Dr. Luca”, Centrul de Sănătate Podiș și Genetic Lab organizează campania „Prevenția Salvează Vieți”, dedicată prevenției și testărilor gratuite HPV și Babeș Papanicolau

Printre criteriile de testare se numără vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani pentru testarea Babeș Papanicolau, respectiv între 30 și 65 de ani pentru testarea HPV. Pacientele care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice, asigurate sau neasigurate, nu au făcut screening în ultimii cinci ani și au adresa din buletin în unele din cele șase județe vizate de către proiect, anume Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Neamț și Vaslui.

Testări gratuite HPV și Babeș Papanicolau, în comuna Rediu

Campania „Prevenția Salvează Vieți”, organizează testări gratuite pentru HPV și Babeș Papanicolaou

De-a lungul timpului a crescut numărul de paciente care se confruntă cu probleme de sănătate, din acest motiv, campania „Prevenția Salvează Vieții”, o inițiativă a Institutului Regional de Oncologie din Iași, a Centrului de Sănătate Podiș și a Genetic Lab, pune pe primul loc prevenția și încurajează prin testări gratuite, în așa fel încât să ajute și să tragă un semnal de alarmă pentru oamenii care nu-și pun sănătatea pe primul loc.

Campania se desfășoară pe data de 11 iunie, în comuna Rediu. În cadrul acesteia, doritorii vor beneficia de testări gratuite, consultații și analize, teste de glicemie și colesterol, EKG și ecograf, osteodensitometrie și screening pentru cancer de col uterin.

Mai mult decât atât, cei care vor să afle la ce sunt predispuși din punct de vedere genetic au posibilitatea de a face un test ADN. De asemenea, există șansa de a afla mai multe despre personalitatea individului, despre trăsăturile specifice și despre cum se pot îmbunătăți sănătatea și comportamentul.

Se va desfășura și un curs de prim ajutor, susținut de un medic primar

Mai mult decât atât, pentru cei care vor să afle la ce sunt predispuși din punct de vedere genetic, au posibilitatea de a face un test ADN al cărui rezultat, îi va ajuta să descopere la ce fel de boli sunt predispuși

Campania se va desfășura în Sala de Conferințe, lângă terenul de sport din comuna Rediu, începând cu ora 10:00, pentru analize gratuite. De la ora 17:00, Carmen Octavian Ciobanu, medic primar în medicină de familie, atestat în medicină de urgență, va ține un curs de prim ajutor. Reprezentanții Institutului Regional de Oncologie din Iași afirmă că, de-a lungul timpului, numărul persoanelor care suferă de afecțiuni s-a mărit considerabil și că le este greu să le implementeze pacienților faptul că o boală care este descoperită la timp este mult mai ușor și are mai multe șanse de a fi vindecată.

Această campanie este un început pentru a-i face pe oameni să realizeze că sănătatea trebuie pusă pe primul loc, pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi. Mai mult decât atât, aceștia mulțumesc celor care au făcut acest eveniment să se întâmple, anume Institutul Regional de Oncologie din Iași, Centrul de Sănătate Podiș, Genetic Lab, Liga Vararu Gabriel, Carmen Octavian Ciobanu, Geanina Ciobanu. Domiciliarii din Breazu, Rediu, Horlești și Tăutești sunt așteptați duminică, 11 iunie, în comuna Rediu.