Testarea virginității ar putea fi interzisă! Ce spun medicii ginecologi ieșeni

de: Andreea Timofte
02:00, 09 iun. 2022

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a lansat o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate. Cei de la VIF au tras un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă

Campania este intitulată „#DeNetestat” şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste. Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă testarea virginităţii ca fiind o încălcare a drepturilor omului şi susţine că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane.

Susținătorii ideii consideră că există tinere care, forţate de părinţi, trebuie să-şi demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical. Metoda, care mai este numită şi „examenul cu două degete” este folosită şi în cazul unor anchete penale, însă nu este relevantă medical nici în aceste situaţii, din perspectiva celor care au început campania.

Iniţiatorii campaniei își doresc ca testele de virginitate să fie eliminate din lege. În centrul campaniei este un filmuleţ în care o adolescentă se pregăteşte de cel mai greu examen din viaţa ei care nu este cel de Bacalaureat, ci cel de testare a virginităţii. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi sau partenerii de cuplu. Toţi cei care doresc pot semna o petiţie pentru eliminarea testelor de virginitate din lege.

Autorii campaniei atrag atenția că aceste testări ale virginității continuă să fie aplicate în România, circa 1.000 au fost înregistrate în ultimul timp, în pofida faptului că este o testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru tinere.

Medicii consideră că testarea virginității este total irelevantă

Medicul ginecolog Monica Holicov, de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă“ din Iași, a vorbit despre această campanie și despre realitatea cu care se confruntă tinerele supuse acestor teste.

„Mi se pare foarte bună campania, mai ales pentru tinerele care sunt aduse la ginecolog de către părinți pentru a le fi testată virginitatea – asta mi se pare o mare prostie. Campania nu poate interzice testarea în toate cazurile, când este vorba despre tinere abuzate care ajung la IML atunci da, mi se pare normal să se facă acest lucru, deși și în aceste situații nu se garantează că rezultatele coincid cu realitatea. În multe cazuri nici în acest context nu poți spune nimic dacă au trecut deja câteva zile de la viol nu poți fi sigur dacă a fost vorba de un abuz sau nu. Deci este un test total irelevant, nu ai cum să pui diagnosticul de pierdere a virginității post viol, atât timp cât persoana abuzată nu ajunge imediat la control. Himenul variază de la o persoană la alta și este greu de testat. În plus, multe fete își pierd virginitatea nu pentru că și-au început viața sexuală, ci pentru că fac echitație sau pentru că folosesc de la vârste fragede diverse tampoane. Dezvirginarea prin tampoane este des întâlnită, ar trebui ca oamenii să pună accent mai mult și pe alți factori reali, nu doar începutul vieții sexuale”, declară dr. Monica Holicov.

Mulți ieșeni apelează la astfel de testări

Medicul Monica Holicov susține că în ultimul timp ieșenii au făcut un obicei din a se prezenta la ginecolog susținând că vor ca femeile din viața lor să fie „verificate”.

„Multe fetițe sunt aduse la ginecolog de mame sau de tați, pentru a afla dacă mai sunt sau nu virgine, neînțelegând că ele așa au himenul și este dificil să te pronunți pentru că nu poți băga mâna în foc, să dai scris că nu mai este virgină, iar motivul să fie aspectul himenului. Chestiunea aceasta este des abordată în cabinetele de ginecologie. Cel mai adesea, familiile rrome, cuplurile foarte bogate în care bărbatul nu are încredere în parteneră și mamele care nu reușesc să le fie prietene propriilor fiice apelează la astfel de consultații. Mie mi se pare stupid ca o mamă să vină să-și testeze fiica, nu își dau seama că le supun unor traume, încep să plângă și să tremure! Repet, această campanie este foarte bună, utilă și demnă de apreciere, dar personal nu cred că în România va avea succes pentru că educația sexuală lipsește cu desăvârșire la noi”, adaugă dr. Monica Holicov.

Mai mult, medicul e de părere că întotdeauna va exista argumentul conform căruia prin această testare a virginității se aduc probe în dosarele de viol, astfel consultația aceasta nu va fi prea curând exclusă prin lege.